Η θέσπιση ενιαίων κανόνων για τις αναπηρικές συντάξεις συνιστά έναν ακόμα «κρίκο» στην αλυσίδα των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, όπως είναι τα «ψηφιακά ΚΕΠΑ» - που θα ενεργοποιηθούν μέσα στο φθινόπωρο- και η Κάρτα Αναπηρίας που θα ξεκινήσει να χορηγείται από την 1η Νοεμβρίου.

Το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προβλέπει μείωση του ποσοστού αναπηρίας (από 67% σε 50%) για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, ως προϋπόθεση λήψης παροχών αναπηρίας, ώστε να υπάρξει εναρμόνιση με όσα ισχύουν για τους ασφαλισμένους των υπόλοιπων πρώην Ταμείων.

Από τη νέα ρύθμιση καλύπτονται πρωτίστως οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» (προ 1993), ιδίως του πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ.

Επίσης, θεσπίζεται ενιαία ημερομηνία καταβολής σύνταξης αναπηρίας, από την πρώτη ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

Σημειώνεται ότι το συνολικό πλαίσιο προστασίας των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται υπό εξέταση, με στόχο τη διόρθωση στρεβλώσεων, την απλοποίηση και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και την αποκατάσταση αδικιών που προκύπτουν από τη διαφοροποίηση των κανόνων των πρώην Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Για το θέμα αυτό έχει συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας με συμμετοχή και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Αναπηρικά επιδόματα
Παράλληλα, επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε στον πρωθυπουργό η ΕΣΑμεΑ, αντιδρώντας στην προοπτική χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων με προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα και όχι με απευθείας πίστωση του ποσού στο λογαριασμό του δικαιούχου.

«Κάθε πολίτης με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, γνωρίζει τις ανάγκες του και είναι απόλυτα ικανός ώστε να διαχειριστεί το επίδομα που του παρέχει το Κράτος, που παραμένει πενιχρό.

Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό ατόμων με αναπηρία, ιδίως μεγάλης ηλικίας, δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας.

Το αναπηρικό κίνημα δεν θα δεχθεί ένα τέτοιο μέτρο, που καταστρατηγεί τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Τα αναπηρικά επιδόματα χορηγούνται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η ίδια η αναπηρία και δεν αποτελούν εισόδημα» τονίζει στην επιστολή της η ΕΣΑμεΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελεί προϋπόθεση η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ (όπως και της ΔΥΠΑ) μέσω προπληρωμένων καρτών.

Με τις κάρτες αυτές οι δικαιούχοι θα έχουν όριο αναλήψεων, ενώ το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, e-banking κ.α.

Επιπλέον θα μπει «κόφτης» σε συγκεκριμένες συναλλαγές που μπορούν να γίνουν με την κάρτα, όπως για παράδειγμα τζόγος.