Αισιοδοξία για τη συμμετοχή τραπεζών και ταμείων που κατέχουν ομόλογα του PSI διατυπώνουν παράγοντες της αγοράς κεφαλαίων και χρήματος με βάση τις ενδείξεις που έχουν στη διάθεσή τους.

Έμμεση επανεμφάνιση στις αγορές χρήματος κάνει η Ελλάδα με την ανταλλαγή παλαιών ομολόγων που αναμένεται να τονώσουν τη ρευστότητα του συστήματος, αλλά και να διευκολύνουν την επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που έχουν στην διάθεσή τους οι ιδιώτες ομολογιούχοι να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους, αναμένεται ένα ισχυρό κύμα συμμετοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του ύψους 29,7 δισ. ευρώ swap των 20 ομολόγων που προέκυψαν από το PSI μετά από το «κούρεμα» του Φεβρουαρίου του 2012 και που θα μετατραπούν σε 5 νέα ομόλογα, ξεκίνησε με την σχετική ανακοίνωση εκ μέρους του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά ταμεία άφησαν να εννοηθεί μεν ότι θα συμμετάσχουν στο swap, ωστόσο προτίμησαν σύμφωνα με εκτιμήσεις, να τοποθετηθούν σήμερα, την τελευταία ημέρα της διαδικασίας, προκειμένου να μην δεσμεύσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (και συγκεκριμένα ως την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οπότε τα 5 νέα ομόλογα θα εμφανιστούν στις πλατφόρμες και στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων - ΗΔΑΤ) την ρευστότητα τους.

Το δέλεαρ για τους κατόχους είναι αφενός να απαγκιστρωθούν από τα ομόλογα του PSI συν το ότι με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη, η ανταλλαγή δεν θεωρείται φορολογικό γεγονός και έτσι το swap απαλλάσσεται από τον φόρο.