Καθ’ όλα έτοιμο με δύο νομοθετικές παρεμβάσεις για τα οικογενειακά επιδόματα και την αλλαγή του ιστορικού συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 που φέρει τη σφραγίδα του Γ. Γεννηματά δηλώνει το υπουργείο Εργασίας, στη συζήτηση που έχει αυτή την ώρα η πολιτική ηγεσία με τους δανειστές για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης.

Τι να τις κάνεις τις απεργίες είτε ψηφίζουν οι μισοί είτε το εν τρίτο, άμα μαζεύονται τρεις και ο κούκος…

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Όπως έχει γράψει το big business, η ρύθμιση για τα προνοιακά επιδόματα θα προβλέπει την ανάληψή τους από τον ΟΓΑ, ο οποίος με τη νέα πλατφόρμα που πρόκειται να δημιουργηθεί θα μετονομαστεί σε Oργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), στον οποίο θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία των δικαιούχων και θα διασταυρώνονται τα κριτήρια για τη χορήγησή τους.

Ταυτόχρονα αναμορφώνονται τα οικογενειακά επιδόματα. Άλλα κόβονται και άλλα ενσωματώνονται με διαφορετικά κριτήρια .Τα επιδόματα είναι διάσπαρτα και χορηγούνται από διάφορους οργανισμούς, όπως για παράδειγμα τα επιδόματα τέκνων που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ή εκπαιδευτικά επιδόματα που καταβάλλονται από το υπουργείο Παιδείας και άλλα δίνονται μέσα από μια σειρά ειδικών προγραμμάτων στήριξης, όπως προγράμματα αστέγων, μεταναστών, ρομά κ.ά.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος οικογενειακών παροχών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του μήνα, γεγονός που ανοίγει «παράθυρο» για ενιαία εφαρμογή τους από το 2019, ενώ έως τον Μάιο του επόμενου έτους πρέπει να εγκριθεί η εναρμόνιση όλων των κανόνων αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας προκειμένου η εθνική εφαρμογή του νόμου να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς εστιάζεται στο να αυξηθούν οι δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα, έτσι ώστε να στηριχθούν το πρώτο και το δεύτερο παιδί, κατά 160 εκατ. ευρώ.

Η θέση των δανειστών, όπως εκφράστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, είναι ότι πρέπει να αλλάξουν προς το χειρότερο τα εισοδηματικά κριτήρια.
Το άλλο σημαντικό θέμα είναι οι αλλαγές στην προκήρυξη των απεργιών. Πρόκειται για διάταξη που βρίσκεται στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο και έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς να αλλάξει. Η σημερινή διάταξη ορίζει ότι για την προκήρυξη απεργιών από πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να υπάρχει η παρουσία του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους. Με την καινούργια διάταξη το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο ½. Ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγή προς το χειρότερο, αν και θα είναι η μοναδική.

Οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα επεκταθούν και στα ζητήματα του ασφαλιστικού, κυρίως στην πορεία εσόδων του ΕΦΚΑ και στον επανυπολογισμό των συντάξεων, από τον οποίο εξαρτάται η έναρξη εφαρμογής του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, το 2019. Επίσης, αναμένεται να γίνει αναφορά και στην πορεία απονομής των συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.