Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στο swap. Άγγιξε το 85%, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες.

Καλά, αυτοί οι ξένοι που ανταποκρίθηκαν με τόσο μεγάλη συμμετοχή στην επενδυτική πρόσκληση του ελληνικού Δημοσίου δεν βλέπουν ΣΚΑΪ; Ούτε αυτοί διαβάζουν Φιλελεύθερο; Πού έρχονται και βάζουν τα περίπου 30 δισ. ευρώ; Σε μια παραπαίουσα οικονομία, με μια μετέωρη κυβέρνηση;

Του Γιάννη Αγουρίδη

Κάθε προσδοκία φαίνεται ότι ξεπέρασε η ανταπόκριση των τραπεζών, των αμοιβαίων κεφαλαίων και των ασφαλιστικών ταμείων που κατείχαν τις 20 σειρές ομολόγων του PSI του 2012 στο κάλεσμα για ανταλλαγή τους με 5 νέες σειρές κρατικών χρεογράφων. Η συμμετοχή αναμενόταν να χαρακτηριστεί επιτυχημένη εάν θα ξεπερνούσε το 70%, ενώ εντέλει διαμορφώθηκε σε απροσδόκητα υψηλά ποσοστά, τα οποία ξεπέρασαν το 80%, και, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, κινήθηκαν γύρω στο 85%.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το ποσοστό κάλυψης ανήλθε σε υψηλότερα επίπεδα από το 86,1%, αν ληφθεί υπόψη ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ ομολόγων δεν ήταν δυνατόν για θεσμικούς λόγους να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανταλλαγής.

Ανταπόκριση στην πρόσκληση

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των κατόχων των παλαιών ομολόγων ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που προκήρυξε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καθώς αξιολόγησε ως συμφέρουσα τη διαδικασία μετατροπής των 20 παλαιών ομολόγων του PSI σε 5 νέα ομόλογα ίσης αξίας περίπου 29,7 δισ. ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε για τον οποίο ανεξαιρέτως όλοι οι μεγάλοι ξένοι οίκοι που δημοσιοποίησαν τις αναλύσεις τους για το εγχείρημα τάχθηκαν σαφώς υπέρ της ανταλλαγής, όπως ακόμη και η υψηλότερη αποτίμηση των νέων ομολόγων σε σχέση με τα παλαιά, συν το ότι η όποια υπεραξία των ανταλλασσόμενων ομολόγων δεν θα φορολογηθεί. Τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά ταμεία επέλεξαν τη χθεσινή τελευταία προθεσμία συμμετοχής στο swap να μετουσιώσουν το ενδιαφέρον τους σε πράξη.

Είναι πέρα από σαφές ότι το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών εξέπεμψε σήμα εξομάλυνσης των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα με τα παλαιά ομόλογα λήξης από το 2023 έως και το 2042 να ανταλλάσσονται/ αντικαθίστανται με 5 νέα, χρονικής διαρκείας 5, 10, 15 και 25 έτη.

Όπως ανέφεραν παράγοντες της αγοράς, η επιτυχία του swap ανοίγει τον δρόμο και για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου και ενώ η έξοδος της χώρας στις αγορές τοποθετείται χρονικώς αμέσως μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ήτοι μετά τις 22 Γενάρη.