Αυξημένες πιθανότητες για «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο  βλέπει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, εάν καταφέρει να πετύχει εκ νέου πρόσβαση  στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα απομακρύνει τους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα, λόγω του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

O Διεθνής Τύπος ασχολήθηκε εκτενέστατα με την τελευταία έκδοση swap της Ελλάδας, επισημαίνοντας την τεράστια απήχηση που είχε στις χρηματαγορές. Στην Ελλάδα, αντίθετα, το γεγονός διέλαθε της προσοχής, αφού τα εγχώρια ΜΜΕ είχαν να ασχοληθούν με... βλήματα!

«Η ανταλλαγή ομολόγων συνιστά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξομαλύνει την καμπύλη απόδοσης και να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές», δήλωσε στο Bloomberg ο Ι. Σώκος, της παγκόσμιας επενδυτικής τράπεζας Nomura. «Αν μάλιστα καταφέρει να το επαναλάβει 2 ή 3 φορές πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, θα αυξήσει τις πιθανότητες καθαρής εξόδου χωρίς να απαιτείται προληπτική πιστοληπτική γραμμή», εκτίμησε.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής, η Ελλάδα πρέπει να τοποθετήσει τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ στη θέση τους, ώστε να μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές σε μόνιμη βάση και να εξέλθει από το πρόγραμμα στα μέσα Αυγούστου, χωρίς να χρειαστεί νέο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το πρώτο βήμα για την κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συνέχεια η κυβέρνηση σχεδιάζει να δοκιμάσει τις αγορές με νέα ομόλογα και να δημιουργήσει μέχρι το τέλος του προγράμματος ένα ταμειακό απόθεμα ασφαλείας της τάξης των 15 δισ. ευρώ, σημειώνεται.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές, ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σχεδιάζεται η έκδοση νέου ομολόγου αμέσως μετά την τελική συμφωνία στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το ζήτημα και το οποίο ζήτησε να μη κατονομαστεί, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2019 ανέρχονται περίπου σε 19 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αντλήσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 εκδίδοντας νέα ομόλογα.

Η επιστροφή στις αγορές ομολόγων είναι επιβεβλημένη για τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων εξόδου από το πρόγραμμα το 2108, δήλωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι (Wolfango Piccoli) της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει και άλλα σημαντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένων της ολοκλήρωσης της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης καθώς και της δημιουργίας ενός ταμειακού αποθέματος ασφαλείας ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, πρόσθεσε ο W. Piccoli.

Οι e-πλειστηριασμοί αμβλύνουν τον κίνδυνο για τις ελληνικές τράπεζες

Στην εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, λέγοντας ότι αμβλύνουν τον κίνδυνο για τις ελληνικές τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και τους κακοπληρωτές, ενώ σημειώνει ότι ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 7,9%.

Φιλοξενείται δήλωση αναλυτή στην Αθήνα που εκτιμά ότι η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με την εκπλήρωση του στόχου των ελληνικών τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και αυξάνει την αισιοδοξία ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τον ηθικό κίνδυνο των στρατηγικών κακοπληρωτών.