(upd 21:00) Φαίνεται πως το Σάββατο θα έχουμε ένα τελικό SLA (τεχνική συμφωνία), τόνισε πριν από λίγο κυβερνητικός αξιωματούχος εξερχόμενος της συνάντησης με τους θεσμούς.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος έχει υπάρξει συμφωνία για το 2018 για το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται.

Ειδικότερα, υπήρξε συμφωνία, σύμφωνα με την οποία από τα 320 εκατ. τα 240 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για κοινωνική πολιτική, ενώ δεν απέκλεισε τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ να αφορούν στη μη κατάργηση του παγώματος για το ΦΠΑ στα νησιά.

Σημειώνεται ότι τα 320 εκατ. ευρώ προέρχονται από επισκόπηση δαπανών (Spending Review).

Οπότε, είναι πιθανό, τα κεφάλαια αυτά να καλύψουν τα προβλεπόμενα έσοδα από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου, εφόσον εγκριθεί από τους θεσμούς το ελληνικό αίτημα για αναστολή του μέτρου. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να επαναληφθεί το Σάββατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα που μεταδίδεται από ελληνικές διαπραγματευτικές πηγές είναι θετικό και όπως εξηγούν στις συναντήσεις εξετάζεται ένα προσχέδιο του Staff Level Agreement το οποίο εστάλη από τους δανειστές στην κυβέρνηση και στην συνέχεια εστάλη πίσω στους δανειστές με κόκκινες σημειώσεις, εκεί όπου εμφανίζονται οι διαφωνίες. Οι δανειστές έστειλαν εκ νέου τις παρατηρήσεις τους με το ποιες από τις ελληνικές ενστάσεις αποδέχονται και ποιες όχι και η συζήτηση για ένα πλήρες τελικό Staff Level Agreement θα γίνει το Σάββατο.

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος τόνισε ότι συζητήθηκαν θέματα σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά, το ΤΧΣ αλλά και τα κόκκινα δάνεια (η σειρά που θα παίρνουν οι μισθωτοί για την αποπληρωμή των χρεών τους από επιχειρήσεις), αναφέροντας ότι για τα προηγούμενα υπήρξε συμφωνία.

Την Παρασκευή στο επίκεντρο βρίσκονται τα προνοιακά επιδόματα και τη ΔΕΗ.

Διαβάστε ακόμη: 

* Ξανθός: Έκλεισαν τα θέματα της γ’ αξιολόγησης για Υγεία/ Σε εκκρεμότητα τα φαρμακεία