Δεύτερη σύνταξη δικαιούνται όσοι έχουν διπλή ασφάλιση (πλήρωναν δηλαδή εισφορές σε δύο Ασφαλιστικά Ταμεία), σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη καταβάλλεται χωρίς μείωση, ακόμη και με λιγότερες από 6.000 ημέρες ασφάλισης και δικαιούχοι είναι όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης στον ένα φορέα πριν τον Μάιο του 2016 και υποβάλλουν  ή θα υποβάλλουν) αίτηση και στον δεύτερο φορέα από 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ αφορά εργαζόμενους οι οποίοι ασφαλίζονται παράλληλα για διαφορετική δραστηριότητα σε δυο πρώην Ταμεία (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) διευκρινίζει πως οι περιπτώσεις των μέχρι 12/5/2016 συνταξιούχων οποιουδήποτε πρώην Ταμείου πλην ΟΓΑ, οι οποίοι ασκούν θεμελιωμένο δικαίωμα σε δεύτερη σύνταξη με αίτηση που υποβάλλεται από 13/5/2016 και μετά, αντιμετωπίζονται ως εξής:

  • ως προς τις προϋποθέσεις θεμελίωσης δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν και πριν τον ΕΦΚΑ.
  • ως προς τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της δεύτερης σύνταξης, εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Δηλαδή ο αιτών μπορεί να λάβει μια ολόκληρη ανταποδοτική σύνταξη, χωρίς όμως το ποσό της εθνικής (384 ευρώ) καθώς εισπράττει ήδη μια σύνταξη. Ακόμη και όσοι αποχωρούν με λιγότερες από 5.999 ημέρες ασφάλισης - για παράδειγμα με 4.800 ένσημα - προϋπόθεση που οδηγούσε σε μειωμένη κατά 50% δεύτερη σύνταξη με το παλιό σύστημα, με την χθεσινή ερμηνεία ξεκαθαρίζεται πως στην ανταποδοτική δεν εφαρμόζεται η μείωση, αλλά αυτή αποδίδεται ολόκληρη στον δικαιούχο.

Η ίδια εγκύκλιος εφιστά την προσοχή στους παράλληλα ασφαλισμένους για διαφορετική δραστηριότητα, υπενθυμίζοντας πως έχουν προθεσμία ένα μήνα, μέχρι 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να διευθετήσουν την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους αποφεύγοντας το ψαλίδι 60% στη σύνταξη λόγω εργασίας.

Από την ευνοϊκή ερμηνεία της εγκυκλίου καταλαμβάνονται μόνο όσοι έχουν υποβάλλει την πρώτη αίτηση συνταξιοδότησης την περίοδο 13/5/2016 έως και 12/9/2018. Όσοι υποβάλλουν από 12 Σεπτεμβρίου φέτος και μετά την πρώτη αίτηση οφείλουν να γνωρίζουν πως βρίσκονται αντιμέτωποι με το ψαλίδι 60% στην σύνταξή τους, αν εργάζονται.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους, δηλαδή όσους υπέβαλλαν την πρώτη αίτηση την περίοδο 13/5/2016 έως και 12/9/2018 και συνεχίζουν εργαζόμενοι με την ασφάλιση του δεύτερου φορέα έχουν τώρα «δεύτερη ευκαιρία» να ξανασκεφτούν τι τους συμφέρει καλύτερα, καθώς η εγκύκλιος ορίζει μεταβατικό καθεστώς έως τις 31 Οκτωβρίου με δυο επιλογές:

  1. Υποβάλλουν συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης και για τον δεύτερο πρώην φορέα κύριας ασφάλισης, πλην του Δημοσίου. Η συμπληρωματική αίτηση πρέπει να υποβληθεί μέχρι 31.10.2018, η συνταξιοδότηση αφορά το σύνολο των πρώην Ταμείων και αρχίζει από την πρώτη υποβληθείσα αίτηση. Το ψαλίδι 60% λόγω απασχόλησης δεν έχει εφαρμογή για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης μέχρι την υποβολή της συμπληρωματικής και πάντως μέχρι 31.10.2018.
  2. Μπορούν να ανακαλέσουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, υποβάλλοντας σχετική αίτηση μέχρι 31.10.2018 και ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα εφαρμογής των διατάξεων περί απασχόλησης συνταξιούχου (ψαλίδι 60%). Ωστόσο χάνουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης.

Εκτιμάται πως η εγκύκλιος αφορά περίπου 30.000 ασφαλισμένους εκ των οποίων οι 15.000 έχουν δυνατότητα συνταξιοδότησης. Όπως ξεκαθαρίζουν ειδικοί, το πλέον συμφέρον για τους παραλλήλως ασφαλισμένους είναι η προσαύξηση που δίνει ο νόμος Κατρούγκαλου σε όσους πλήρωναν υψηλές εισφορές.

Την προσαύξηση τέλος δικαιούνται οι παλαιοί ασφαλισμένοι που υπάγονταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση δύο πρώην Ταμείων ή το Δημόσιο και κατέβαλαν δύο ασφαλιστικές εισφορές, όπως και οι νέοι ασφαλισμένοι, που είχαν επιλέξει να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλιση τους και στο δεύτερο φορέα καταβάλλοντας το σύνολο των προβλεπόμενων εισφορών (δεν είχαν πάρει δηλαδή την απαλλαγή του νόμου Σιούφα).