Ενώ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, έχει προαναγγείλει ότι θα έρθει νέα ρύθμισης για τις οφειλέτες των Ασφαλιστικών Ταμείων που δεν έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με νέα απόφασή του προχωράει σε αλλαγές που αφορούν την ένταξη στον μηχανισμό.

Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά με τη νέα υπουργική απόφαση, είναι το εισόδημα που υπολογίζεται ώστε να διαπιστωθεί η ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη και το ποσό που μπορεί να αποπληρώσει ο οφειλέτης έναντι των οφειλών του προς όλους τους πιστωτές εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, που για το ΚΕΑΟ ισούται με το χρόνο αποπληρωμής των 120 μηνιαίων δόσεων.

Ειδικότερα για νομικά πρόσωπα το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, η υποχρέωση αποπληρωμής φόρων, η ανάγκη για πραγματοποίηση επενδύσεων απαραίτητων για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης, καταθέσεις, καθώς και το ελάχιστο αναγκαίο ποσό για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης.

Για φυσικά πρόσωπα το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, τα έσοδα από άλλες πηγές, η υποχρέωση αποπληρωμής τρεχόντων φορολογικών υποχρεώσεων, οι ελάχιστες αναγκαίες ταμειακές ροές για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, η ανάγκη εξυπηρέτησης τυχόν οφειλών που δεν ρυθμίζονται με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης. Επιπλέον λαμβάνονται υπόψη τυχόν καταθέσεις, αφαιρουμένου ενός ελάχιστου επιπέδου μετρητών για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης.

Στην απόφαση ορίζεται επίσης ότι οι ανωτέρω αλλαγές εφαρμόζονται και σε υποθέσεις που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.