Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θα περιλαμβάνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Οι μειώσεις, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας θα ξεκινούν από 5,63% ανάλογα με το ετήσιο ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημά και θα ωφελήσουν ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.Στο νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2019, θα προβλέπεται για τους μη μισθωτούς ότι η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη θα μειωθεί από το υφιστάμενο 20% στο 13,33%. Η σημερινή ελάχιστη βάση υπολογισμού της εισφοράς θα διατηρηθεί στο 20% επί του κατώτατου μισθού.

Στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται διατάξεις που σκοπό έχουν να επιλύσουν επιμέρους ζητήματα και να διευκολύνουν διαδικασίες, όπως για παράδειγμα η υιοθέτηση και για το ΕΤΕΑΕΠ του γενικού μοντέλου που ισχύει πλέον στον ΕΦΚΑ και ορίζει ότι η σύνταξη αρχίζει από τον επόμενο μήνα υποβολής της αίτησης.

Ειδικά για τις ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα προβλέπει ότι ειδικά για τους μη μισθωτούς (άρθρο 39 του νόμου Κατρούγκαλου - Ν.4387/2016), το βασικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης μειώνεται από 20% σε 13,33%.

Ωστόσο η διάταξη θα διατηρεί τη σημερινή ελάχιστη βάση υπολογισμού της εισφοράς στο 20% επί του κατώτατου μισθού. Κατά συνέπεια, η μείωση αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ. Εάν και όταν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, εκτιμάται ότι η ελάχιστη βάση υπολογισμού της εισφοράς θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα. Στην πράξη, όσοι δηλώνουν εισόδημα (καθαρό συν τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους) έως και 10.500 ευρώ τον χρόνο (880 ευρώ τον μήνα), θα πληρώσουν εισφορά για σύνταξη 117,2 ευρώ τον μήνα.

Με άλλη διάταξη, θα καθορίζονται οι όροι μείωσης και των εισφορών που ισχύουν μεταβατικά για τους νέους επιστήμονες με δραστηριότητα έως 5 έτη. Αναλυτικά, το ασφάλιστρο μειώνεται και για αυτούς στο 13,3%, έναντι 14% την πρώτη 2ετία και 17% την επόμενη 3ετία. Ταυτόχρονα διατηρείται ως κατώτατη βάση υπολογισμού το ποσό των 410 ευρώ (70% του κατώτατου μισθού), ώστε οι νέοι επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ να καταβάλλουν την κατώτατη εισφορά για σύνταξη στα 57 ευρώ (συν 6,95%, δηλαδή περίπου 30 ευρώ, για υγειονομική περίθαλψη).