Τις νέες δυνατότητες για νέες παρεμβάσεις υπέρ της μεσαίας τάξης, αλλά και όσων επλήγησαν από τις διαδοχικές περικοπές συντάξεων, ειδικότερα την περίοδο 2010 - 2015 αναμένεται να εξετάσουν ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα, αφού όπως σημειώνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, τα ευχάριστα νέα για την ελληνική οικονομία αρχίζουν να πυκνώνουν και αυτό επιβεβαιώνεται από εγχώριους και ξένους οργανισμούς.

Την περασμένη Τρίτη επιβεβαιώθηκε ότι παρά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και αναδρομικών το 2018, η υπέρβαση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 1,8 δισ. Πρόκειται για πρωτογενές αποτέλεσμα-έκπληξη, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει αποτέλεσμα 3,9% του ΑΕΠ για το περασμένο έτος, ενώ στο τέλος του 2018 η κυβέρνηση προχώρησε σε διανομή κοινωνικού μερίσματος και καταβολή αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια, άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εάν δεν είχαν μεσολαβήσει αυτές οι διανομές, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2018 θα είχε προσεγγίσει το 5,5% του ΑΕΠ, δύο μονάδες πάνω από τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Επομένως η κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει στους επικριτές της ότι και τα μεσαία και φτωχά στρώματα στήριξε κατά το δυνατόν, και τους δημοσιονομικούς στόχους υπερκάλυψε.

Επιπλέον όπως ήδη σημειώσαμε, τα όσα συζητούνται στο παρασκήνιο για τις νέες δυνατότητες που διαμορφώνουν το πλαίσιο για νέες διορθωτικές παρεμβάσεις, καθώς μεγαλώνει ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της σύσκεψης που έχει προγραμματίσει ο πρωθυπουργός µε το οικονοµικό επιτελείο του όταν επιστρέψει από το Πεκίνο, δηλαδή αµέσως µετά το Πάσχα.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγια για νέα δέσµη µέτρων θετικού χαρακτήρα «για τους πολλούς», η οποία σύµφωνα µε πληροφορίες θα ευνοήσει τη µεσαία τάξη και τους πιο αδύναµους, ενώ είναι ήδη γνωστές οι προσεγγίσεις όσον αφορά στη µείωση των συντελεστών ΦΠΑ ή ακόµη των συντελεστών στη φορολογία εισοδήµατος.

Το νεότερο στοιχεία αφορούν στα αναδρομικά των συνταξιούχων και την περίπτωση καθιέρωσης 13ης σύνταξης, δύο θέματα που έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι απόδοση ενός πρόσθετου ποσού ως 13ου θα µπορούσε να είναι η απάντηση στην αξιωµατική αντιπολίτευση και στις προθέσεις της να καταργήσει και το δώρο Χριστουγέννων.

Τη βασιμότητα αυτών των προθέσεων επιβεβαίωσε σε ένα βαθμό η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας την περασμένη Τρίτη στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας, έστω με λακωνικό τρόπο: "Εξετάζουμε στη βάση των δημοσιονομικών δεδομένων να δοθούν τα αναδρομικά ενός 10μήνου στους συνταξιούχους όπως και η 13η σύνταξη ωστόσο τις αποφάσεις λαμβάνει ο Πρωθυπουργός".

Τα συγκεκριμένα μέτρα, καθώς και η ακύρωση του μέτρου που προβλέπει μείωση του αφορολόγητου από την 1.1.2020 -κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί πρόσφατα ο πρωθυπουργός- εκτιμάται ότι αφορούν περισσότερα από 4 εκατ. πολίτες που βρέθηκαν στην χειρότερη θέση τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς η πλειονότητα της συγκεκριμένης κατηγορίας πλήρωσε τα διαδοχικά μνημονιακά μέτρα μέχρι το 2015.