Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έκδοση της πολυαναμενόμενης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, καθώς η δίκη διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο, οι διασκέψεις ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο καθώς αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης η προεδρεύουσα της δίκης και πρόεδρος του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ, αλλά η απόφαση ακόμα δεν έχει εκδοθεί.

Πρόκειται για την εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση η οποία θα κρίνει εάν σε περίπου 350.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θα επιστραφούν αναδρομικά από τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, οι οποίες ανέρχονται σε επιπλέον 2-2,5 δισ. ευρώ.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται(όπως ελπίζουν οι συνταξιούχοι) σύντομα και πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους, αλλά προφανώς τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα.

Τι αφορά

Με την δικαστική απόφαση ουσιαστικά διακυβεύεται ένα υψηλό δημοσιονομικό κόστος, δεδομένου ότι μπορεί , δυνητικά, να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 , η οποία γεννήθηκε απο τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε με το νόμο Βρούτση το περασμένο καλοκαίρι (2021) η προηγούμενη δικαστική απόφαση του εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2020 , η οποία (απόφαση Βρούτση) απέκλεισε δώρα και επικουρικές.

Οι διεκδικήσεις αφορούν :

- 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και

- 1,875 δισ. ευρώ για τα Δώρα (επικουρικών) Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα


Πιο συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε τις εξής περικοπές:

Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και αν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ, π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη, που διεκδικούν 660 ευρώ).


Τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ.

Την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν πλήρη (δύο επικουρικές ανά έτος) το 2012.

Η εν λόγω απόφαση θα κρίνει αν η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλλει νέο γύρο αναδρομικών, σε ποιο ύψος και σε ποιους συνταξιούχους. Το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν και κατά πόσο ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να "σβήσει" τα αναδρομικά των επικουρικών και των Δώρων. Αν δηλαδή "εφαρμόστηκε” σωστά η προηγούμενη απόφαση του!

Η απόφαση μπορεί να επεκταθεί σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, με τις νέες επιστροφές να ξεκινούν από 800 ευρώ έως και 3.000 ευρώ.

Εκτιμήσεις

Νομικές πηγές εκτιμούν πως θα δικαιωθούν οι συνταξιούχοι στις προσφυγές που έκαναν ενώπιον του ΣτΕ για την καταβολή των Δώρων εκείνηςτης περιόδου (πιλοτική δίκη), αφού το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν έχει παρά να επαναλάβει προηγούμενη απόφασή του (Οκτώβριος 2020).

Από την άλλη πλευρά το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε πρόσφατα για τους δημοσίους υπαλλήλους ότι καλώς έχουν περικοπεί τα Δώρα (σ.σ. και για την περίοδο 2015-16), αφού υπήρχε γενικότερο οικονομικό-δημοσιονομικό πρόβλημα.

Σε περίπτωση που το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, η διαφορ΄πα θα λυθεί ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (σ.σ. συγκροτείται με δικαστές και από τα τρία ανώτατα δικαστήριο), προκειμένου να αποφανθεί επί της διένεξης (μεταξύ Ελεγκτικού και ΣτΕ). Αν και μπορεί η εκτιμώμενη διχογνωμία να λήξει με πολιτική απόφαση. Από την στιγμή που τα Δώρα θα δοθούν σε 2,2 εκ. συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα, φαντάζει λογικό η κυβέρνηση να τα δώσει και στον δημόσιο (400.000 συνταξιούχοι).

Ποιοι έχουν προσφύγει

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι μεταξύ των άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ το έτος 2015.

Πηγή:capital.gr