Παρά τη μείωση της έκθεσης στη Ρωσία, η Κύπρος είναι «πολύ ευάλωτη» στις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτίμησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο περίπου 2% το 2022 από 5,5% το 2021, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τον αντίκτυπο του πολέμου και των κυρώσεων στις εξαγωγές υπηρεσιών και το αρνητικό σοκ σε όρους εμπορίου από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων, σημείωσε το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη μεταπρογραμματική επιτήρηση της Κύπρου.

«Η βασική βραχυπρόθεσμη πρόκληση είναι να ετοιμαστεί μια πολιτική απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρει στο report ο Wojciech Maliszewski, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Κύπρο. 

«Ο προϋπολογισμός του 2022 παρέχει επαρκή δημοσιονομική στήριξη στο βασικό του σενάριο. Αλλά μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη στήριξη εάν ο αντίκτυπος του σοκ είναι μεγαλύτερος από το αναμενόμενο», είπε.

Η παραγωγή και η απασχόληση επέστρεψαν στα προ Covid επίπεδα το 2021, αλλά ο τουρισμός δεν έχει ανακάμψει πλήρως και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αφίξεις από τη Ρωσία που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του συνόλου, ανέφερε το ΔΝΤ.

Ο άμεσος αντίκτυπος στον χρηματοπιστωτικό τομέα από τις κυρώσεις πιθανότατα θα είναι περιορισμένος δεδομένου ότι τα ανοίγματα στη Ρωσία έχουν μειωθεί μετά την οικονομική κρίση και ακόμη περισσότερο μετά την εκκαθάριση των εργασιών της RCB Bank, σύμφωνα με την έκθεση.