Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει ένα συνετό δημοσιονομικό μονοπάτι, τόνισε ο επικεφαλής του ESM. Πιο ισχυρές οι τράπεζες. Θετική εξέλιξη η αποπληρωμή του ΔΝΤ.

 

H Eλλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο την τελευταία δεκαετία και εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της η οικονομία της χώρας ήταν δομικά πιο ανθεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την πανδημία σε σχέση με την κρίση κρατικού χρέους, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση που προκάλεσε η πανδημία, συνεχίζοντας παράλληλα της μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες:

*Η ανάπτυξη του 2021 ήταν από τις πιο ισχυρές στην Ε.Ε.

*Ο τραπεζικός τομέας είναι πιο ισχυρός, με λιγότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και υψηλότερες καταθέσεις.

*Η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η μερική αποπληρωμή των δανείων από τα κράτη της ευρωζώνης είναι πολύ θετικές εξελίξεις και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Δεδομένης της αβεβαιότητας με την οποία είμαστε αντιμέτωποι, η συντήρηση αυτής της ισχυρής θέσης, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διατήρηση ενός συνετού δημοσιονομικού μονοπατιού, είναι οι βασικοί στόχοι για τη συνέχεια, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM.

«H εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική σύνεση είναι σημαντικές για την εμπιστοσύνη των αγορών και για να διασφαλίσει η Ελλάδα ότι το χρέος της θα παραμένει βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Είναι επίσης σημαντικό στοιχείο το οποίο θα λάβουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης όταν θα αποφασίσουν αν θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Και αυτό είναι σημαντικό για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της χώρας στις αγορές» πρόσθεσε.

«Ο ESM έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για πάνω από μια δεκαετία. Και αυτή η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε πάνω στην καλή πρόοδο των τελευταίων ετών για να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προετοιμασία της οικονομίας ώστε να είναι έτοιμη για τις προκλήσεις του μέλλοντος και η ευημερία για όλους τους Έλληνες είναι οι υπέρτατοι στόχοι. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτό το εγχείρημα» κατέληξε.