Πρόκειται για μία τριπλή κίνηση που όπως προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή» που θα καλύπτει μέρος του κόστους για την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Εν συνεχεία, το φθινόπωρο, «παράλληλα με το πρόγραμμα Εξοικονομώ των κατοικιών, δρομολογείται και το Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» όπως ανέφερε προαναγγέλλοντας την αναπροσαρμογή του προγράμματος ώστε να επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων επιχειρήσεων.

Το Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουν προβλεφθεί 450 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης δρομολογούνται προσαρμογές στον σχεδιασμό του προγράμματος για να μειωθεί το κόστος του ρεύματος. Πλέον μεταξύ άλλων δίδεται μεγάλη έμφαση στην αυτονομία που μπορεί να προσφέρει η επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάνελ συνδεδεμένα με μπαταριές σώρευσης πλεονάζουσας ενέργειας.

Αναφορικά με το Εξοικονομώ για κατοικίες, η μεγάλη συμμετοχή στον κύκλο του 2021 που χρηματοδότησε το Ταμείο Ανάκαμψης, οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο ΕΣΠΑ ως πηγή χρηματοδότησης του επόμενου κύκλου. Μέσα στον Μάιο θα σταλούν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκ νέου τα Επιχειρησιακά Προγράμματα για την περίοδο 2021- 2027 στις Βρυξέλλες με στόχο να εγκριθούν το ταχύτερο δυνατό. Με στόχο να είναι εφικτές προκηρύξεις από το 3ο τρίμηνο, αλλά και να υπάρξουν από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της Επιτροπής (DG Regio) τα περιθώρια χρηματοδότησης ανάλογων δράσεων.

Επιδότηση συσκευών
Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή» επιχειρείται να τρέξει το ταχύτερο δυνατό και κονδύλια αναζητούνται από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Με βάση όσα έχει μέχρι τώρα σχεδιάσει το αρμόδιο υπουργείο, η αξία του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Συνδέεται με ανακύκλωση έως 3 κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Είχε προταθεί τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, να υπάρξουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και κοινωνία (με έμφαση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους).

Η αίτηση υπαγωγής θα γίνεται μέσω πληροφοριακού συστήματος και από τα καταστήματα λιανικής. Θα υπάρχει αυτόματη αξιολόγηση των πολιτών για το αν πληρούν τα κριτήρια.

Παράλληλα, προωθείται από το ΥΠΟΙΚ και η νέα πλατφόρμα για την αναδρομική αποζημίωση για τις χρεώσεις ρεύματος που ανακοινώθηκε σήμερα και θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο. Τα στελέχη του υπουργείου θα υπολογίζουν ανάλογα με την πορεία του Προϋπολογισμού αλλά και της ενεργειακής κρίσης τι επιπλέον περιθώρια θα υπάρχουν για στήριξη της οικονομίας το επόμενο διάστημα.