Η διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Φινλανδία, που έρχεται να προστεθεί στη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, είναι «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη». Αυτό υπογράμμισαν σε κοινή δήλωσή τους η Επιτροπή και οι ΗΠΑ, καταδικάζοντας τις ενέργειες αυτές ως «ενεργειακό εκβιασμό».

Τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης στο πλαίσιο της κοινής ειδικής ομάδας για την ενεργειακή ασφάλεια, την οποία ανακοίνωσαν οι Πρόεδροι Μπάιντεν και φον ντερ Λάιεν στις 25 Μαρτίου.

Η Επιτροπή και οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης τα εξής: «Μέσω της ειδικής ομάδας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ενώ επιταχύνουμε την χρήση τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης και έξυπνων τεχνολογιών στα ευρωπαϊκά σπίτια και επιχειρήσεις, εξηλεκτρίζουμε τη θέρμανση και αυξάνουμε την παραγωγή καθαρής ενέργειας ώστε να μειωθεί η συνολική ζήτηση για ορυκτά καύσιμα».