Οι πίνακες 5 και 6 του Ε1 που «κρύβουν» έως 850 ευρώ αναδρομικά - Οι αλλαγές κατοικίας θα «κλειδώνουν» τις δηλώσεις Ε1 του 2023

Αιτήσεις σε πλατφόρμα και διορθώσεις στις φορολογικές δηλώσεις τους, θα κληθούν να να κάνουν μαζικά από τα μέσα Ιουνίου, όλοι όσοι τους κόστισε «ο κούκος αηδόνι» τους προηγούμενους έξι μήνες με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Εκτιμάται ότι με την τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπoυργείο Οικονομικών, ανοίγει ο δρόμος για να επιστραφούν 280 εκατ. ευρώ συνολικά, σε οικιακούς καταναλωτές (νοικοκυριά και όχι επαγγελματίες) που επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση από 30 ευρώ και πάνω, στους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκδοθεί από 1/12 έως 31/5.

Μέσω της ειδικής πλατφόρμας και με τη διαδικασία την οποία παρουσιάζει αναλυτικά το newmoney.gr εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορέσουν να λάβουν αναδρομικά επιστροφή του 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής που πλήρωσαν. Δηλαδή από 18 ευρώ ο καθένας (για επιβάρυνση τουλάχιστον 30 ευρώ) έως και 600 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, άμεσα τον Ιούνιο ή Ιούλιο στους τραπεζικούς λογαριασμούς (ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν στην πλατφόρμα.

Αν πάντως έχουν και παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, συμπληρώνοντας σωστά το νέο Ε1 του 2022 για τα εισοδήματα του 2021, θα μπορέσουν να λάβουν μέχρι και 250 ευρώ επιπλέον. Στις περιπτώσεις αυτές, κάνοντας τις σωστές κινήσεις, το συνολικό ποσό που θα ωφεληθούν θα φτάσει σχεδόν στα 850 ευρώ.