Τον δρόμο για σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας από τους καταναλωτές, αλλά και για κατακόρυφη αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών που αφορούν τη σύνδεση των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων στο δίκτυο ρεύματος, θα ανοίξει η έλευση των «έξυπνων» μετρητών και και η εγκατάστασή τους από τον ΔΕΔΔΗΕ στις 7,5 εκατ. περίπου παροχές στη χαμηλή τάση.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για τους «έξυπνους» μετρητές βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Διαχειριστή, έπειτα από την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στις 10 Ιουνίου, με τη συμμετοχή επτά εταιρειών. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη διενέργεια της πρώτης φάση του διαγωνισμού, δηλαδή της αξιολόγησης της διαδικασίας ελέγχου των προϋποθέσεων συμμετοχής και των κριτηρίων ποιοτικής επιλογής από την Επιτροπή Διεξαγωγής.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με τη γνωστοποίηση του αναλυτικού τεύχους διαδικασίας με διαπραγμάτευση στους οικονομικούς φορείς που έχουν προεπιλεγεί στην πρώτη φάση.

Μείωση 3,2% της κατανάλωσης «δείχνει» η διεθνής εμπειρία
Το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών, αλλά και τα οφέλη από τη χρήση τους, περιγράφονται από τον ΔΕΔΔΗΕ στην ανάλυση κόστους-οφέλους που πραγματοποίησε για τα 12 στρατηγικά πρότζεκτ που προωθεί. Έτσι, σύμφωνα με την ανάλυση, το σχέδιο είναι γίνει σταδιακά έως το 2030 η αντικατάσταση και των 7,5 εκατ. υφιστάμενων «ρολογιών» ρεύματος με «έξυπνους» μετρητές (οι οποίοι είναι ο βασικός «πυλώνας» της τηλεμέτρησης), ξεκινώντας από το 2022 και «επιταχύνοντας» το deployment τα επόμενα χρόνια.

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές για έναν καταναλωτή, από την απόκτηση «έξυπνου» μετρητή, θα είναι το γεγονός ότι θα μπορεί να παρακολουθήσει ανά πάσα στιγμή πόσο ρεύμα «καίει», γεγονός που θα του επιτρέψει με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά του, να εξοικονομεί σημαντικά ποσά ενέργειας.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως η δυνατότητα αυτή ανοίγει τον δρόμο για μείωση της κατανάλωσης, η οποία στην Ολλανδία π.χ. άγγιξε το 3,2%. Στην περίπτωση της χώρας μας, ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά ότι από το 2031 με το πλήρες deployment, το συνολικό ετήσιο όφελος για τους καταναλωτές από την εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 129 εκατ. ευρώ.

Συνολικό ετήσιο όφελος 223 εκατ. ευρώ
Αν συνυπολογισθούν και τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που θα φέρουν οι «έξυπνοι» μετρητές, τότε το ετήσιο όφελος αυξάνεται ακόμη περισσότερο, αγγίζοντας από το 2031 τα 223 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΕΔΔΗΕ. Μέρος από το επιπλέον όφελος θα προκύψει από τη δυνατότητα που θα δώσουν τα «ευφυή ρολόγια» για συμβόλαια δυναμικής τιμολόγησης στην προμήθεια ενέργειας, όπως συμβολαίων με πολυζωνικές χρεώσεις, στα οποία οι τιμές αυξομειώνονται ανά χρονικές περιόδους μέσα στην ημέρα, ανάλογα με τη διακύμανση της ζήτησης.

Με αυτό τον τρόπο, η τηλεμέτρηση θα καταστήσει εφικτή την ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά, επιφέροντας μείωση του συνολικού κόστους περίπου 25 εκατ. ευρώ από το 2031, σύμφωνα με τον Διαχειριστή.

Παράλληλα, το πρότζεκτ αυτό θα επιτρέψει την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη βελτιωμένη γνώση της κατάστασης του δικτύου. Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπισθούν πιο αποτελεσματικά οι ρευματοκλοπές, όπως και να πραγματοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ από απόσταση μία σειρά από εργασίες (π.χ. επανασυνδέσεις ή διακοπές παροχών), ώστε να μειώσει τα λειτουργικά του κόστη.

Επίσης, η δυνατότητα ανάγνωσης των μετρήσεων από απόσταση σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι «έναντι» λογαριασμοί, ώστε οι καταναλωτές κάθε μήνα (ή δίμηνο) να πληρώνουν για την ενέργεια που πραγματικά χρησιμοποίησαν.