Ο πληθωρισμός στον κλάδο ενέργειας «τρέχει» στην Ελλάδα με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα από ό,τι στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία των μετρήσεων, στις οποίες βασίστηκε η χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat. Η πορεία των τιμών ενέργειας είναι η πιο ραγδαία (και κρούει το κώδωνα λόγω του νέου ράλι στις διεθνείς τιμές αερίου), αλλά το νέο μέτωπο είναι άλλο: τα «γκάζια» που αναπτύσσει η ακρίβεια σε κλάδους όπως τα τρόφιμα, οι υπηρεσίες και τα βιομηχανικά είδη.

Ενώ μέχρι και τον Μάιο πολλά αγαθά και υπηρεσίες είχαν ανατιμήσεις κοντά ή λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, πλέον η άνοδος είναι πολύ πιο ταχεία. Κάτι που δείχνει πως οι ανατιμήσεις διαχέονται όλο και πιο πολύ στην αγορά.

Ο λόγος μάλιστα για μία θέση με την οποία συμφωνούν και οι καταναλωτές όπως φαίνεται από τις μετρήσεις Ιουνίου για το οικονομικό κλίμα (που δέχθηκε πιέσεις με πτώση από τις 108 τον Μάιο στις 104,3 μονάδες). Με τους καταναλωτές να περιμένουν πλέον πιο ισχυρές ανατιμήσεις το προσεχές 12μηνο (ο δείκτης αυξήθηκε από τις 39,6 μονάδες τον Μάιο στις 41,3 μονάδες τον Ιούνιο), με πολύ υψηλό δείκτη αντιληπτού πληθωρισμού για το προηγούμενο διάστημα.

Τις πιέσεις καθρεφτίζουν και οι νέες πιέσεις που καταγράφονται από την πορεία του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία και του δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία (σ.σ. πάντως οι προγραμματισμένες για 30/6 ανακοινώσεις των νέων στοιχείων για τους Δείκτες Τιμών Παραγωγού στις Υπηρεσίες και στη Βιομηχανία αναβλήθηκαν).

Οι μετρήσεις της Eurostat

Αναλυτικά οι μετρήσεις της Eurostat ανά κράτος δείχνουν πως στις υπηρεσίες, η άνοδος τιμών επιταχύνθηκε πολύ. Και τούτο ενώ τον Μάιο ήταν στο φάσμα του μέσου όρου της Ευρωζώνης πλέον είναι 6,5% % στην Ελλάδα, από 3,4% στην Ευρωζώνη.

Μεγάλη ήταν και η επιτάχυνση στο γενικό δείκτης τιμών εκτός ενέργειας που ενώ κινούταν στο μέσο όρο της Ευρωζώνης, τώρα η άνοδος είναι 7,2% από μέσο όρο 5%. Ανάλογα κάτω από το μέσο όρο κυμαινόταν η άνοδος των βιομηχανικών μη ενεργειακών ειδών και τώρα η άνοδος στην Ευρωζώνη είναι 4,3% και 5% στην Ελλάδα.

Στον κλάδο τρόφιμα, ποτά, καπνός στην Ευρωζώνη κατά μέσο όρο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,9% ενώ στην Ελλάδα η άνοδος ήταν 10,3%, από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη (όπως και τον Μάιο).

Τα στοιχεία δείχνουν πως πηγή της ακρίβειας παραμένει η ενέργεια με το σχετικό δείκτη τιμών τον Ιούνιο να αυξάνεται κατά 41,9% % στην Ευρωζώνη και κατά 60,6% στην Ελλάδα. Ο λόγος για μία άνοδο που ήταν η 3η υψηλότερη ανάμεσα στα κράτη που έδωσαν στοιχεία (μετά την Ολλανδία και το Βέλγιο, δηλαδή δύο χώρες με πολύ μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία).

Σημειώνεται πως τα στοιχεία της Eurostat είναι προσωρινά και προέρχονται από μετρήσεις μόνο σε κάποια κράτη της Ευρωζώνης. Κάποιες φορές αποκλίνουν λίγο από τα τελικά στοιχεία. Η επόμενη ανακοίνωση για το δείκτη τιμών αναμένεται στις 9 Ιουνίου από πλευράς ΕΛΣΤΑΤ και λίγες ημέρες αργότερα τα τελικά στοιχεία για την ΕΕ.