Νέα επίθεση, με βολές προς τις τράπεζες για την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης, ζητώντας πιο ριζικές ρυθμίσεις.

Η νέα παρέμβαση του υπουργού λαμβάνει χώρα μετά την τοποθέτησή του σε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα, όπου είχε απευθυνθεί με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στους τραπεζίτες.

Σήμερα, την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού ανέλυσαν σε σχετική παρουσίαση ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και η ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου,

Οπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας την απορριψιμότητα των ρυθμίσεων, «οφείλουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων να συμπλεύσουν με την πολιτεία, έχοντας πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας.

Εκτιμούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα. Πιστεύουμε ότι η πλήρης εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να αποφέρει βιώσιμη λύση σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες τους επόμενους 2 με 3 μήνες, δηλαδή να ρυθμιστούν οφειλές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα κριθεί -αποκλειστικά- από τους πιστωτές.

Οι οποίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η επιτυχής υλοποίηση του μηχανισμού θα λειτουργήσει προς όφελος όλων, πολιτών και πολιτείας, κοινωνίας και οικονομίας».
Τα στοιχεία

Οπως τόνισε η κ. Αθανασοπούλου, με βάση τα στοιχεία μέχρι χθες (19/07), έχουμε 55.142 αιτήσεις μέσα στον εξωδικαστικό, από τις οποίες γύρω στις 11.000 είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, 37.726 αιτήσεις έχουν άντληση στοιχείων, ενώ 6.521 αιτήσεις έχουν οριστικά υποβληθεί.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 24 δισ. ευρώ δανείων βρίσκονται στα τελικά στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί.

Η συντριπτική πλειοψηφία είναι φυσικά πρόσωπα για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς. Συγκεκριμένα 77% των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό αφορούν χρηματοδοτικούς φορείς και το 75% των αιτούντων είναι φυσικά πρόσωπα.

Η κα Αθανασοπούλου υπογράμμισε ότι ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις την εβδομάδα, με μέσο σύνολο οφειλών πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα

Χτίζοντας σε μια θετική δυναμική των τελευταίων εβδομάδων, μέχρι χθες, είχαμε 425 ρυθμίσεις που αφορούν δάνεια ύψους 48 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι μια θετική ένδειξη, αφού πράγματι είχαμε μεγάλη αύξηση στην ολοκλήρωση των αιτήσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Άρα, ο μηχανισμός αρχίζει να δίνει λύσεις και με αυξανόμενο ρυθμό, τόνισε η ειδική Γραμματέας.

Οπως είπε, οι λύσεις που προτείνονται είναι ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλών αλλά και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Συγκεκριμένα, στις πολυμερείς ρυθμίσεις, η μέση διαγραφή χρέους ανέρχεται σε 33% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και 23% για το Δημόσιο -ενώ η μέση διάρκεια αποπληρωμής ξεπερνά τους 220 μήνες. Από μια πρώτη ματιά, τα αποτελέσματα του αλγόριθμου δείχνουν να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις με διαγραφή μέρους των χρεών, αλλά και μακριά διάρκεια αποπληρωμής. Να τονίσουμε ότι οι ρυθμίσεις που δίνονται είναι αυτοματοποιημένες με βάση τους δημοσιευμένους αλγόριθμους. Αυτό σημαίνει ότι χτίζοντας στα εισοδήματα και στην προσωπική περιουσία των δανειοληπτών, προτείνεται αυτόματα μια ρύθμιση ως προς τις συνολικές οφειλές -δηλαδή, μπορεί να έχουμε μείωση υποχρεώσεων («κούρεμα»)- αλλά και ως προς τον χρόνο αποπληρωμής (μέχρι 240 δόσεις).

Παρά τις προσπάθειες, τα ποσοστά έγκρισης των χρηματοδοτικών φορέων παραμένουν χαμηλά. Από τις 2.745 αιτήσεις που έχουν αξιολογήσει έως σήμερα, έχουν εγκρίνει τις 1.274. Δηλαδή, από τα 914 εκατ. ευρώ οφειλών στις οποίες κλήθηκαν οι πιστωτές να εγκρίνουν ρύθμιση, μόνο τα 304 εκατ. ευρώ πέρασαν με θετική ψήφο. Αυτό δίνει ένα ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46% -με μεγάλη απόκλιση από πιστωτή σε πιστωτή.

«Εχουμε ήδη συστήσει ομάδα εργασίας με τους πιστωτές, ώστε να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε τους λόγους απόρριψης και να βρούμε τρόπους επίλυσης των θεμάτων. Στόχος είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, η ομάδα εργασίας να έχει καταθέσει τις απόψεις της για την άμεση επίλυση των προβλημάτων», τόνισε η κα Αθανασοπούλου.

Οπως ανέφερε, παρατηρούμε μία τάση απόρριψης και από τους δανειολήπτες. Μέχρι σήμερα έχουμε γύρω στις 699 ρυθμίσεις που απορρίφθηκαν από δανειολήπτες και αφορούν δάνεια γύρω στα 123 εκατ. ευρώ. Η Γραμματεία ξεκινάει μετά το καλοκαίρι μία συντονισμένη προσπάθεια καταγραφής των λόγων απόρριψης από τους δανειολήπτες, αλλά και ενδυνάμωση της επικοινωνίας και της υποστήριξής τους.

Αναμένουμε άμεσα, τις επόμενες ημέρες εντός της εβδομάδας, να έχουμε τουλάχιστον άλλες 300-400 ρυθμίσεις, δηλαδή γύρω στα 60-70 εκατομμύρια δάνεια. Αυτές είναι οι αιτήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται στην τελική ευθεία για να λάβουν οι δανειολήπτες δοσολόγια ή που έχουν ήδη λάβει και περιμένουμε να καταβάλουν την πρώτη δόση.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, προσβλέποντας στην άμεση εφαρμογή του νόμου από τους πιστωτές, αναμένουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό ρυθμίσεων, δηλαδή πάνω από 3.000 ρυθμίσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα γίνει εάν η αξιολόγηση των αιτήσεων που βρίσκονται ήδη στα χέρια των πιστωτών γίνει στους χρόνους και στην εφαρμογή του νόμου.