Η μικρή πτώση στις τιμές των καυσίμων ώθησε τους καταναλωτές να φουλάρουν ενώ κάποιοι αναμένουν τις επιδοτήσεις οι οποίες πρακτικά θα αρχίσουν να τρέχουν στο τέλος του μήνα.

Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,255 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,975 ευρώ ενώ ακριβά πληρώνουν τα καύσιμα κίνησης όσοι γεμίζουν στα νησιά με τις Κυκλάδες (2,551 ευρώ το λίτρο) και τα Δωδεκάνησα (2,4 ευρώ το λίτρο) να κρατούν τα ηνία της ακρίβειας.

Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου πραγματοποιούνται και τα περισσότερα γεμίσματα, διαμορφώνεται στα 2,204 για την Αθήνα και στα 2,208 για τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ελαφρώς μειωμένες τιμές σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από έναν μήνα αλλά σαφώς αρκετά αυξημένες σε σχέση με ό,τι συνήθιζαν να πληρώνουν οι οδηγοί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σταθεροποίηση στις τιμές βλέπει η αγορά
Αναλύοντας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό την τρέχουσα κατάσταση στην ελληνική αγορά, ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Νίκος Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για την πορεία της τιμής. «Οι προβλέψεις που μπορούμε να κάνουμε είναι βραχυπρόθεσμες υπό την έννοια ότι δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο εξωτερικό γιατί αυτές καθοδηγούν. Δεν είμαστε πετρελαιοπαραγωγός χώρα και ειδικά τα πρατήρια υγρών καυσίμων, ό,τι μας τιμολογούν τα διυλιστήρια, αυτό πουλάμε.

Υπάρχει και το πλαφόν το οποίο διασφαλίζει τους καταναλωτές. Τις επόμενες ημέρες βλέπουμε μια σταθεροποίηση στις τιμές με ελαφριά μείωση. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί φθάνουμε στις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου όπου φεύγουν και οι τελευταίοι ταξιδιώτες. Έρχεται και το fuel pass και θα δώσει μια ανάσα στους καταναλωτές και στα πρατήρια υγρών καυσίμων που βλέπουμε τους όγκους να μειώνονται συνεχώς. Φέτος οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και αυτά τα στοιχεία βασίζονται σε μετρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Παρ’ ότι ανεβαίνει η κίνηση στα νησιά, ο κόσμος εκδράμει από τις πόλεις αλλά το κάνει χωρίς αυτοκίνητα», υπογράμμισε.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενα στο επόμενο διάστημα εξηγούν ότι οι τιμές θα καθορισθούν και από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Δηλαδή από το εάν ένα κακό σενάριο στο φυσικό αέριο πιέσει το ΑΕΠ και τη ζήτηση διεθνώς. Προσδιορίζοντας έτσι για το Σεπτέμβριο τις αποφάσεις για επόμενα μέτρα στήριξης στο εν λόγω πεδίο, των καυσίμων αλλά και του πετρελαίου θέρμανσης.

Διεθνείς παράγοντες: Το πετρέλαιο θα παραμείνει πάνω από τα 100 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους
Οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 10% μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο ως αποτέλεσμα της πτώσης της διεθνούς τιμής του Brent στα 100 δολάρια τις προηγούμενες ημέρες (από τα 110-115 δολάρια το προηγούμενο διάστημα) ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η στενότητα στην αγορά καυσίμων και οι αστάθμητοι γεωπολιτικοί παράγοντες δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ, είπε στο Bloomberg ότι το πετρέλαιο είναι πιθανό να συνεχίσει να διαπραγματεύεται πάνω από 100 δολάρια για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους ενώ άγνωστο παραμένει αν τελικά ο ΟΠΕΚ, τα μέλη του οποίου συνεδριάζουν τον Αύγουστο θα λάβει πιο δραστικά μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγής, κάτι που θα πίεζε τις τιμές.

«Θα ήθελα ο ΟΠΕΚ να διατηρήσει τα εργαλεία του για τη μέτρηση και τον έλεγχο της παραγωγής και τη διατήρηση της υπάρχουσας ισορροπίας», ανέφερε σχετικά Αμπντούλ Τζαμπάρ. «Θα το συζητήσουμε αυτό με τους εταίρους μας».