Δυσοίωνες είναι οι προσδοκίες των ευρωπαίων καταναλωτών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς αντιμετωπίζει ένα μείγμα υψηλού πληθωρισμού, προοπτική συρρίκνωσης της οικονομίας και επιδείνωσης της αγοράς εργασίας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μηνιαίας δημοσκόπησης των νοικοκυριών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της Έρευνας Καταναλωτικών Προσδοκιών.

Η διάμεση προσδοκία των καταναλωτών για τον πληθωρισμό 12 μήνες μετά αυξήθηκε στο 5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την αρχική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Η εκτίμηση για την αύξηση των τιμών σε τρία χρόνια αυξήθηκε κατά 0,3 μονάδες στο 2,8% - σημαντικά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία συρρικνώνεται κατά 1,3% σε ένα χρόνο, με την ανεργία να φτάνει το 11,5%, κάτι που μπορεί να αποβεί αρνητικό για την κατανάλωση η οποία έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη μέχρι στιγμής, καθώς τα εργοστάσια υπομένουν διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αύξηση του κόστους.

Η ίδια η ΕΚΤ δεν προβλέπει επί του παρόντος ύφεση και οι τελευταίες της προβλέψεις τον Ιούνιο δείχνουν ότι η ανεργία είναι σταθερά κάτω από 7% έως το 2024. Οι αξιωματούχοι αύξησαν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο, τερματίζοντας ένα οκταετές πείραμα με αρνητικό κόστος δανεισμού, ενώ προανήγγειλαν περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον.

Η έρευνα καταναλωτών βρίσκεται στα σκαριά από το 2018 και αυτή τη στιγμή βασίζεται σε περίπου 14.000 συνεντεύξεις ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Αυτές είναι οι έξι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, που αντιπροσωπεύουν το 85% της συνολικής παραγωγής στην περιοχή, και περίπου το αντίστοιχο ποσοστό πληθυσμού.