Παρά το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης σε ορισμένα πρατήρια της χώρας έχει πέσει ελάχιστα κάτω από τα 2 ευρώ, η μέση πανελλαδική τιμή παραμένει υψηλή, στα 2,045 ευρώ ενώ παράγοντες της διεθνούς αγοράς προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του έτους οι ανοδικές τάσεις θα συνεχιστούν παρά τις τρέχουσες διακυμάνσεις.

Η μέση τιμή στην Αττική για την απλή αμόλυβδη διαμορφώνεται στα 2,008 ευρώ και για τη Θεσσαλονίκη στα 2 ενώ ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με την άνοιξη αλλά πάντα πάνω από τα 2,004 ευρώ είναι οι τιμές σε τουριστικές περιοχές όπως είναι τα νησιά. Σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η χώρα μας, σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του globalpertrolprices.com, βρίσκεται στην όγδοη θέση ακολουθώντας την Ισλανδία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, τη Φιλανδία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες είναι οι μόνες χώρες που πωλούν σε υψηλότερες τιμές από την Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, η φορολογική πολιτική σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχει συντελέσει στη μείωση της τελικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές με χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Σουηδία κλπ να έχουν υιοθετήσει οριζόντια μέτρα όπως είναι η μείωση της φορολογίας και η απευθείας έκπτωση στην αντλία.

Οι κυβερνήσεις εξετάζουν μέρα με τη μέρα την πορεία των τιμών και του πληθωρισμού και εξετάζουν παράταση των μέτρων και τροποποίηση των ενισχύσεων αλλά η στρατηγική που υιοθετούν κάθε φορά δεν μπορεί παρά να είναι βραχυπρόθεσμη καθώς οι παράγοντες που καθορίζουν την τελική τιμή για τις χώρες εισαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι επίσης ευμετάβλητοι. Παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου κινήθηκε κάτω από τα 100 δολάρια το προηγούμενο διάστημα, η μείωση αυτή αποτελεί απλώς μέρος των συνεχών διακυμάνσεων (την Τετάρτη το μεσημέρι το Brent διαπραγματευόταν στα 101,24 δολάρια) και αντισταθμίζεται από ένα ισχυρότερο δολάριο και τους σταθερά υψηλούς φόρους (αν μιλάμε για την Ελλάδα). Και ενώ καταναλωτές και αγορά προσβλέπουν σε περαιτέρω πτώση των τιμών, διεθνείς παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές θα εξακολουθήσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Διεθνείς αναλυτές: Αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης μέχρι το τέλος του έτους
Η επιστροφή στην κανονικότητα και η αύξηση της ζήτησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των προϊόντων του αναφέρουν οι διεθνείς αναλυτές. Η τιμή για τις χώρες εισαγωγής εξαρτάται βέβαια σε μεγάλο βαθμό από την ισοτιμία του εγχώριου νομίσματος με το δολάριο ενώ οι φόβοι για ύφεση φαίνεται να αντισταθμίζονται από την σφιχτή προσφορά.

Στις 26 Ιουλίου 2022, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε έκτακτη πώληση από το απόθεμα έως και 20 εκατομμυρίων βαρελιών, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Και, μαζί με αυτή την ανακοίνωση, η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τις τιμές της βενζίνης προς τα πάνω στα 5 δολάρια το γαλόνι μέχρι το τέλος του έτους.

Προηγουμένως, η επενδυτική τράπεζα είχε τοποθετήσει την τιμή του στα 4,35 δολάρια το γαλόνι. Αυτό συμβαίνει επειδή παρά τις εκδόσεις SPR του Μπάιντεν, η αγορά πρέπει να εξισορροπήσει τη ζήτηση με τις περιορισμένες προμήθειες. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μια σταθερή τιμή 5 δολαρίων θα πρέπει τελικά να λύσει το έλλειμμα της αγοράς. Η τιμή του φυσικού αερίου των 5 δολαρίων συνοδεύεται από προσδοκία τιμής μελλοντικής εκπλήρωσης Brent στα 130 δολάρια το βαρέλι.

Ο συνδυασμός των σχετικά χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και του συνεχούς ανοίγματος των οικονομιών αναμένεται επίσης να αυξήσει την κατανάλωση πετρελαίου. Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αύξησε τις προβλέψεις τους για τη συνολική ζήτηση πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τόσο το 2022 όσο και το 2023, στα 99,7 εκατ. και στα 101,8 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα.