Άνοδο εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να συζητείται μία μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, κατά 0,75%, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 8 Σεπτεμβρίου.

Το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την ομιλία του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζέρομ Πάουελ στο Jackson Hall, καθώς ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ προειδοποίησε πως η αμερικανική οικονομία «θα πονέσει» από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας γνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός και ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η οικονομία. Επισημαίνεται ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει πως φέτος αναμένονται ακόμη τρεις αυξήσεις επιτοκίων.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,92% από 3,94% χθες έναντι 1,42% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,50% από 2,59% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος οι δηλώσεις Πάουελ είχαν ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί σημαντικά το ευρώ το οποίο διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 0,9997 δολ. από το επίπεδο των 0,9977 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,007 δολ.