Την συμφωνία Eurogroup και ESM για την πρόωρη αποπληρωμή τον Δεκέμβριο μέρους των «ακριβών» διμερών δανείων προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνήφθησαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (GLF) υπενθυμίζει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Το Eurogroup του προηγούμενου Φεβρουαρίου έδωσε την σχετική έγκριση (μαζί με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ που ήδη ολοκληρώθηκε). Ακολούθησε η έγκριση από κοινοβούλια και από τον ESM.

Όπως επισημαίνει το Reuters η Ελλάδα, η οποία είναι και η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης, βγήκε από το τρίτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης το 2018 και έκτοτε βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.

Όπως σημειώνει το Reuters, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα αποπληρώσει το χρέος της προς την Ευρωζώνη νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Ωστόσο, προσθέτει, πως κάτι τέτοιο αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για ανάκαμψη, καθώς θέλει να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της.

«Σκοπεύουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισ. ευρώ δανείων GLF (Greek Loan Facility) που λήγουν το 2023», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

«Με αυτόν τον τρόπο θα εξομαλύνουμε το προφίλ ωρίμασης του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές ανάγκες μας για το επόμενο έτος σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων», συμπλήρωσε.

Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ μαζί δάνεισαν στη χώρα περισσότερα από 260 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε στα τέλη του 2009, σε αντάλλαγμα για μια σειρά από σκληρά μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα.

Η Αθήνα τον Απρίλιο εξόφλησε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και σχεδιάζει να εφαρμόσει παρόμοια στρατηγική με τα ευρωπαϊκά δάνεια.

Οι χώρες της Ευρωζώνης παρείχαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια GLF κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης, με λήξη έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 8 δισ. ευρώ, αναφέρουν οι πηγές του Reuters.

Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα στη ζώνη του 10ετούς χρέους έχει υπερτριπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αντανακλώντας μια ευρύτερη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αγορές να αναμένουν αύξηση κατ’ ελάχιστον 50 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως το τέλος του έτους για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας είναι στο 4,17% την Πέμπτη.

Η Ελλάδα διαθέτει «μαξιλάρι» περίπου 39 δισ. ευρώ, αρκετό για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς να αξιοποιήσει τις διεθνείς αγορές ομολόγων.