Το ψωμί στην Ευρώπη έχει γίνει ακριβότερο από ποτέ όπως επισημαίνει η Eurostat, με την επισιτιστική κρίση να δείχνει τα δόντια της, τη στιγμή που οι τιμές σε όλα τα είδη τροφίμων, όπως τα λαχανικά και το κρέας «σκαρφαλώνουν» ραγδαία.

Το καλάθι της νοικοκυράς «αδειάζει» καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα απότομα και σημαντικά τρόφιμα όπως το ψωμί τείνουν να γίνουν απλησίαστα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αυτό οφείλεται ιδιαίτερα στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει διαταράξει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές αφού η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ηλίανθων και λιπασμάτων.

Τον Αύγουστο του 2022, η τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 18% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2021. Πρόκειται για τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, όταν η τιμή του ψωμιού ήταν κατά μέσο όρο 3% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2020.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες επηρεάστηκαν πολύ περισσότερο από άλλες. Ο υψηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στην Ουγγαρία (+66% τον Αύγουστο του 2022), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (+33%), την Εσθονία και τη Σλοβακία (+32% αμφότερες).

Εν τω μεταξύ, ο χαμηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στη Γαλλία (+8% τον Αύγουστο του 2022), στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο (+10%).

Η Ελλάδα όπως δείχνει ο σχετικός πίνακας της Eurostat κινείται πάνω από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο του Aυγούστου με το ποσοστό της να ξεπερνά το 20%.