Το οικονομικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, γιγαντώνεται από τις αδιανόητες αυξήσεις των τιμών. Η Εσθονία κατέχει την αρνητική «πρωτιά» καθώς είναι αντιμέτωπη με πληθωριστικές πιέσεις που ξεπερνούν το 25%, με το κόστος ζωής να ξεπερνά το αντίστοιχο στην Ιταλία και την Ισπανία, γεγονός που την καθιστά ως την ακριβότερη χώρα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η Σλοβακία και η Σλοβενία ​​επίσης κερδίζουν έδαφος στην «κούρσα» και ακολουθούν κατά πόδας την Εσθονία, με όλες τις οικονομίες του πρώην ανατολικού μπλοκ να πλήττονται ραγδαία από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. «Φτάσαμε πολύ γρήγορα στο μέσο επίπεδο τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, Μάντις Μίλερ, «αλλά τα εισοδήματά μας εξακολουθούν να μην είναι αρκετά κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», πρόσθεσε.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών των βαλτικών χωρών που θα καλούνται να ανταπεξέλθουν στις δυσμενείς αυτές συνθήκες μέχρι το 2024, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Εσθονίας. Η οικονομική ανάπτυξη συρρικνώνεται και υποχωρεί, τα νοικοκυριά υφίστανται έντονες πίεσεις και οι εταιρείες φλερτάρουν με τα πρόθυρα της κατάρρευσης.

«Κοιτάζοντας τη Σκανδιναβία και την κεντρική Ευρώπη, τίθεται το ερώτημα εάν η Εσθονία είναι ένα ελκυστικό μέρος για να αγοράσετε αγαθά και υπηρεσίες», επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Swedbank Estonia, Ολάβι Λεπβ, ενώ συμπλήρωσε πως «η μία μετά την άλλη, οι εταιρείες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζόμενων, θα πρέπει να κλείσουν».

Στη Λιθουανία, ένα άλλο κράτος - μέλος της ευρωζώνης της Βαλτικής, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Γκεντιμίνας Σίμκους, υποβαθμίζει την φρενήρη άνοδο των τιμών, εστιάζοντας στις αυξήσεις μισθών. «Έχουμε υψηλό πληθωρισμό αλλά αλλά είχαμε και μεγάλη αύξηση των μισθών τα τελευταία 10 χρόνια. Οι μισθοί αυξήθηκαν περίπου 2,5 φορές, αλλά οι τιμές δεν διπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, επομένως η πραγματική αγοραστική δύναμη έχει σίγουρα αυξηθεί» σημείωσε.

Όταν κάποια στιγμή οι τιμές πέσουν, η Εσθονία θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τις πλουσιότερες χώρες της Δύσης και της Ευρώπης και να πλησιάσει το βιοτικό επίπεδο που επικρατεί εκεί, όμως η πορεία θα έχει μεγάλα εμπόδια, καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν πως η πληθωριστική λαίλαπα θα διατηρηθεί σε διψήφια νούμερα και το επόμενο έτος, παρά τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας.