Η «βουτιά» των ονομαστικών χρεώσεων ρεύματος για τον Φεβρουάριο, που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ρεύματος πριν από λίγα 24ωρα, θα δώσει τη σκυτάλη σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Έτσι, η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια και για την 1η κλίμακα κατανάλωσης θα κινηθεί στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στα 330 €/MWh.

Η ανακοίνωση των επιδοτήσεων αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Η «βουτιά» τους είχε προεξοφληθεί από τη θεαματική ελάττωση των ονομαστικών χρεώσεων για τον Φεβρουάριο, ξεπέρασε μεσοσταθμικά το 50%.

Η εξέλιξη οδήγησε στο να αποκλιμακωθούν δραστικά και οι ενισχύσεις. Μάλιστα, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί πως θα κινούνται στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, οι «καθαρές» λιανικές τιμές θα διαμορφωθούν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα έναντι του Ιανουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, μια επιδότηση στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (ή αλλιώς των 4 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα), σε συνδυασμό με τις ονομαστικές χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες, η μέση «καθαρή» τιμή θα κινηθεί στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο.

Η μικρότερη τελική τιμή θα είναι 12,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις συνέπειας), ενώ η μεγαλύτερη 22 λεπτά ανά KWh.

Διαφορετικό «τοπίο» από τα τιμολόγια Ιανουαρίου

Συγκριτικά, τον μήνα που διανύουμε η μέση τελική τιμή είναι 10,7 λεπτά ανά KWh. Η μικρότερη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 2,8 λεπτά, και η μεγαλύτερη στα 18,8 c€/KWh.

Αντιπαραβάλλοντας το εύρος των «καθαρών» τιμών για τους δύο μήνες, προκύπτει πως οι μεγαλύτεροι «χαμένοι» θα είναι τον Φεβρουάριο οι πελάτες των εταιρειών προμήθειας οι οποίες ήταν οι οικονομικότερες τον Ιανουάριο. Έτσι, τον επόμενο μήνα δεν θα δουν στους λογαριασμούς τους τις εξωπραγματικά χαμηλές τιμές που πλήρωσαν τον Ιανουάριο (ακόμη και για τα δεδομένα πριν από την ενεργειακή κρίση) και οι οποίες έφταναν μέχρι και τα 3 ή τα 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Αντίθετα, τον Φεβρουάριο το «κατώφλι» για τον φθηνότερο πάροχο θα είναι στα 12,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με συνέπεια οι εξωπραγματικά χαμηλές «καθαρές» τιμές του Ιανουαρίου να 2πλασιάζονται ή και να 4πλασιάζονται. Επίσης, μόλις 4 προμηθευτές θα έχουν τον επόμενο μήνα χρεώσεις κάτω από 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Μικρότερα έσοδα στο ΤΕΜ με την πτώση της χονδρεμπορικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επιδότηση στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, οι «τελικές» τιμές του Φεβρουαρίου θα είναι μεγαλύτερες και από τον μέσο όρο του προηγούμενου 6μηνου. Είναι ενδεικτικό ότι, για όλη την περίοδο Αύγουστος 2022 – Ιανουάριος 2023, η μέση «καθαρή» τιμή ήταν 14,4 λεπτά ανά KWh, με τη μικρότερη τιμή να διαμορφώνεται στα 8,54 και την υψηλότερη στα 21,3 λεπτά.

Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες επιδοτήσεις τον επόμενο μήνα θα προκαλέσουν και την εκροή μικρότερων ποσών από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση τους. Εξάλλου, ο «συντονισμός» των επιδοτήσεων με τις χρεώσεις των προμηθευτών οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις ο κοινός παρονομαστής είναι η πρόβλεψη για το πού θα κινηθούν οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος τον επόμενο μήνα.

Έτσι, οι χρεώσεις των παρόχων μειώθηκαν πάνω από 50% καθώς οι εταιρείες προβλέπουν δραστική πτώση της χονδρεμπορικής αγοράς τον επόμενο μήνα. Η πτώση της χονδρεμπορικής σημαίνει όμως και λιγότερα έσοδα για τη χρηματοδότηση των ενισχύσεων, λόγω της μικρότερης «απόδοσης» του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών).

«Εφεδρεία» τα κρατικά κεφάλαια

Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι η μηνιαία μείωση των ενισχύσεων (-80%) είναι μεγαλύτερη από τη μείωση των ονομαστικών χρεώσεων (-50%), η δραστική ελάττωση των επιδοτήσεων τον Φεβρουάριο δίνει τη δυνατότητα να γίνει εξοικονόμηση κεφαλαίων. Επομένως, διασφαλίζει πως σε μία ενδεχόμενη νέα εκτίναξη της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα έχει αποθεματοποιήσει ένα επαρκές ποσό, για να αυξηθούν και πάλι οι επιδοτήσεις.

Παράλληλα, η «βουτιά» των ενισχύσεων αφήνει εκτός του πλαισίου στήριξης για τον Φεβρουάριο τα (πεπερασμένα) κρατικά κεφάλαια που εισρέουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Κατά συνέπεια, μεταθέτει την ανάγκη χρήσης χρημάτων από τα δημόσια ταμεία.