Nέα παρέμβαση για τις συντάξεις με προσωπική διαφορά που έμειναν εκτός αυξήσεων ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Tον Φεβρουάριο, όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει μια καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, θα ανακοινωθεί η χορήγηση του νέου επιδόματος που θα δοθεί λίγο πριν το Πάσχα.

Η έκτακτη ενίσχυση θα αφορά τους συνταξιούχους που δεν έλαβαν την αύξηση του 7,75% στις συντάξεις τους φέτος, ή κάποια άλλη παροχή από αυτές που δόθηκαν στο τέλος του 2022.

Όλοι εκείνοι που αποκλείστηκαν από τις αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς και δεν έλαβαν το επίδομα των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, γιατί λαμβάνουν συντάξεις άνω των 800 ευρώ θα δικαιωθούν το νέο Δώρο Πάσχα, που θα είναι στοχευμένο σε συνταξιούχους με ποσά έως 1.000 ευρώ.

Την περίμετρο των δικαιούχων «φωτογράφισε» ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας πως «το 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά ή το 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων δεν επηρεάζεται από τις συνδυαστικές αυξήσεις. Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ήδη την περασμένη Δευτέρα για το θέμα πρόσθετων έκτακτων παροχών για την κάλυψη ειδικών προβλημάτων ή αδικιών. Σημείωσε δε ότι οι δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών δεν είναι ανεξάντλητες και ότι, εν πάση περιπτώσει, σαφέστερη εικόνα για επιπλέον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο θα υπάρχει στα τελη Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής επιλογής, η κυβέρνηση - πάντοτε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων - θα εξετάσει πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών, όπως αυτό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τις τελευταίες αυξήσεις των συντάξεων. Η πίεση, άλλωστε, που δημιουργεί η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, θα δικαιολογούσε απόλυτα μια τέτοια παρέμβαση, αν αυτή καταστεί δυνατή, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Η λογική του επιδόματος

Η λογική της νέας παροχής έχει στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια που ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και την ενεργειακή κρίση.

Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη το ύψος του ποσού (οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 300-400 ευρώ), ούτε η χορήγησή του (κλιμακωτά ή οριζόντια), πηγές του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην περίμετρο των δικαιούχων και οι συνταξιούχοι που έλαβαν μεν αύξηση αλλά οριακή τον Ιανουάριο (της τάξης των 5-10 ευρώ για παράδειγμα) μετά τον μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς τους.

«Επί συνόλου 2.600.000 περίπου συνταξιούχων, 910.000 συνταξιούχοι, όπως είχαμε σημειώσει εδώ και αρκετούς μήνες, δεν επηρεάζονται στην τσέπη τους από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς, την οποία φυσικά «ροκανίζουν», ωφελούνται όμως είτε από το επίδομα των 250 ευρώ, που δόθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου είτε από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, 260.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας ωφελούνται από το επίδομα των 250 ευρώ, που δόθηκε τα Χριστούγεννα και ένας παραπλήσιος αριθμός από το αντίστοιχο επίδομα που είχε δοθεί το Πάσχα του 2022. Επίσης, 515.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας έχουν ήδη μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις, λόγω της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.