Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της και να μη δεσμευτεί από τώρα για μελλοντικές κινήσεις καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πέφτει, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Φάμπιο Πανέτα.

«Με τα επιτόκια να κινούνται τώρα σε περιοριστικά εδάφη, σημασία έχει η έκταση και η διάρκεια του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής. Με την εξομάλυνση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής μας - δηλαδή, με μικρά βήματα - μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ρυθμίζουμε και τα δύο στοιχεία με μεγαλύτερη ακρίβεια υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και της λειτουργίας αντίδρασης» υπογράμμισε μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, σύμφωνα με το Reuters.

Εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να πέσει κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του έτους, εάν διατηρηθεί η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας ενώ ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος έχει γίνει η βασική αιτία συζήτησης στην ΕΚΤ, «θα ακολουθήσει τελικά».

Ζήτησε επίσης «μια μετρημένη προσέγγιση» για την εκκαθάριση των ομολόγων της από την ΕΚΤ, την οποία θέλουν να επιταχύνουν άλλοι συνάδελφοί του.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, νωρίτερα αυτόν τον μήνα και προανήγγειλε μια ακόμη αύξηση του ίδιου μεγέθους για τις 16 Μαρτίου, καθώς επεκτείνει τη σκληρή μάχη ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη.