Χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή θα «τρέξει» ο Μάρτιος για τις χρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, με παράγοντες του κλάδου να επισημαίνουν ότι τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά «δείχνουν» τη διατήρηση των τιμολογίων των εταιρειών στα ίδια επίπεδα με τον μήνα που διανύουμε.

Όπως προβλέπεται στο νέο μοντέλο λειτουργίας της λιανικής αγοράς ρεύματος, οι χρεώσεις θα ανακοινωθούν από τις εταιρείες αργά το βράδυ της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου. Λίγες ημέρες αργότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα γνωστοποιήσει τις επιδοτήσεις που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα, με τις οποίες θα διαμορφωθούν οι τελικές τιμές.

Τον προηγούμενο μήνα η μέση ονομαστική χρέωση διαμορφώθηκε στα 21 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η μικρότερη χρέωση (συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις συνέπειας) ήταν 16,77 λεπτά ανά KWh, ενώ η υψηλότερη 25,9 λεπτά ανά KWh.

Στα 21 λεπτά ανά KWh και τον Μάρτιο

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη του κλάδου, η μέση χρέωση Μαρτίου αναμένεται να κινείται στα επίπεδα των 21-24 λεπτών, δηλαδή αμετάβλητα από τον Φεβρουάριο ή, στη χειρότερη περίπτωση, με πολύ μικρή άνοδο σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε. Επομένως, τα τιμολόγια των παρόχων δεν θα έχουν αξιοσημείωτες αλλαγές.

Η εικόνα της διατήρησης των τιμολογίων στα ίδια επίπεδα προκύπτει και από την εξέλιξη του χονδρεμπορικού κόστους. Έτσι, έως αυτή τη στιγμή τα προθεσμιακά συμβόλαια «δείχνουν» ότι η ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας θα διαμορφωθεί τον επόμενο μήνα περί τα 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Έως αυτή τη στιγμή, η χονδρεμπορική αγορά κινείται τον Φεβρουάριο στα 163 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ως συνέπεια, το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας διέρχεται μία περίοδο σημαντικής αποκλιμάκωσης (όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη) συγκριτικά με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές που καταγράφονταν έως και τις αρχές του έτους. Αποκλιμάκωση η οποία οφείλεται στη «βουτιά» των τιμών φυσικού αερίου, με το συμβόλαιο επόμενου μήνα στον ολλανδικό εικονικό κόμβο (TTF) να διαμορφώνεται την Παρασκευή σε ιστορικό χαμηλό 17 μηνών.

Μικρές οι απαιτήσεις για επιδοτήσεις

Η διατήρηση των τιμών ρεύματος σε συγκρατημένα επίπεδα, για τα δεδομένα της ενεργειακής κρίσης, θα επιτρέψει τη διατήρηση επίσης σε χαμηλά επίπεδα και των επιδοτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο οι επιδοτήσεις διαμορφώθηκαν σε 4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης, με συνέπεια οι τελικές λιανικές τιμές ρεύματος να κινούνται τον μήνα που διανύουμε από τα 12,7 λεπτά μέχρι τα 21,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η διατήρηση των επιδοτήσεων σε παρόμοιο ύψος θα έχει ως συνέπεια το ποσό χρηματοδότησης να κινηθεί και πάλι χαμηλά, κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Επομένως, και τον Μάρτιο αναμένεται να μην συμμετάσχει ο κρατικός προϋπολογισμός στα μέτρα στήριξης, εξοικονομώντας κεφάλαια για επόμενους μήνες, όταν ενδεχομένως οι τιμές ξεκινήσουν πάλι την ανηφόρα. Κάτι που είναι πιθανό να συμβεί από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν θα αρχίσουν να αναπληρώνονται τα αποθέματα στις ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου.