Η έκτακτη επικαιρότητα λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών μπορεί να καθυστέρησε λίγο την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού, όμως το κρίσιμο ραντεβού είναι προγραμματισμένο γι' αυτή την εβδομάδα και όπως όλα δείχνουν θα κρύβει...εκπλήξεις.

Την προσεχή Πέμπτη (ίσως και Παρασκευή) ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσει την εισήγηση του ΚΕΠΕ για το ύψος της αύξησης. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση, ώστε να δώσει το αναγκαίο χρονικό περιθώριο στα λογιστήρια των επιχειρήσεων να προετοιμαστούν για την ενσωμάτωση της αύξησης στη μισθοδοσία Απριλίου.

Ο νέος μισθός που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου υπολογίζεται να κυμανθεί μεταξύ 760 και 781 ευρώ (από 713 ευρώ σήμερα), χωρίς ωστόσο να αποκλείονται οι εκπλήξεις που μπορεί να τον «εκτοξεύσουν» ακόμη και στα 800 ευρώ (αύξηση κοντά στο 12%).

Η αύξηση του κατώτατου θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ. Σήμερα το επίδομα είναι στα 438 ευρώ και με μια αύξηση 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.

Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει με αγωνία τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ύψος των βασικών αποδοχών, που θα συνοδευτούν -κατά πάσα πιθανότητα- από μέτρα ελάφρυνσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Η περαιτέρω μείωση (κατά 0,6%) των ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και να ισχύσει από φέτος, καθώς αφορά το υπολειπόμενο ποσοστό για την εκπλήρωσης της προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης.

Τι θα ισχύσει με τις τριετίες

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση στο θέμα των τριετιών, καθώς με την ανεργία στο 10,8% τον Ιανουάριο (χαμηλό 12ετίας) θεωρείται εφικτή η περαιτέρω υποχώρησή της σε μονοψήφιο νούμερο εντός του 2023, που θα «ξεκλειδώσει αυξήσεις στους μισθούς.

Από τη στιγμή που η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%, πρόκειται να ενεργοποιηθούν εκ νέου τα επιδόματα προϋπηρεσίας (τριετίες), με αποτέλεσμα οι μισθοί να βελτιωθούν από 10% έως 30% για όσους έχουν από εννέα χρόνια προϋπηρεσίας και πάνω.

Με άλλα λόγια ο μισθός και το ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30%, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4093 «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή τριετίες, μέχρι η ανεργία να πέσει σε μονοψήφιο νούμερο, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012.

Ποια επιδόματα θα αυξηθούν

Εκτός από το επίδομα ανεργίας, που θα αυξηθεί από 1ης Απριλίου, αναπροσαρμόζονται και μια σειρά άλλων επιδομάτων που χορηγεί η ΔΥΠΑ. Πιο συγκεκριμένα:

- Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους. Διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με το επίδομα ανεργίας (σήμερα 438 ευρώ).

- Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας. Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

- Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

- Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων. Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι 262,65 ευρώ.

- Ειδικά εποχικά βοηθήματα. Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 825 ευρώ.

- Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό.

- Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί (2.139 ευρώ σήμερα).

- Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).

- Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.

- Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

- Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής άσκησης. Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ.