Οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, οι οποίες παρουσίασαν μια σχετική σταθερότητα το προηγούμενο διάστημα αναμένεται να καταγράψουν πτώση, η οποία ωστόσο, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, δεν θα είναι τόσο μεγάλη ώστε να θυμίσει τις παλιές καλές εποχές των χαμηλών τιμών.

Αυτή τη στιγμή οι τιμές της απλής αμόλυβδης στα πρατήρια της Αττικής κυμαίνονται μεταξύ 1,75 ευρώ και 2 ευρώ το λίτρο ενώ η μέση πανελλαδική τιμή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης διαμορφώθηκε στα 1,907 ευρώ το λίτρο (δεδομένου ότι οι τιμές στα νησιά και σε ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές είναι πιο αυξημένες). Το diesel κίνησης κινείται σε πανελλαδικό επίπεδα στα 1,706 ευρώ το λίτρο έχοντας καταγράψει μικρή πτώση ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,197 ευρώ το λίτρο σημειώνοντας επίσης μικρή πτώση της τάξεως των 7 λεπτών.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου κατέγραψε βουτιά καθώς η κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών και οι φόβοι διάχυσης της τραπεζικής κρίσης στον υπόλοιπο κόσμο άσκησαν πιέσεις στο αμερικανικό αργό και το Brent. To Brent έφθασε στα 72,97 δολάρια το βράδυ της Παρασκευής, καταγράφοντας σημαντική πτώση η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση των τιμών στις αντλίες της ελληνικής αγοράς τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η οποιαδήποτε μείωση της διεθνούς μικρής, όσο μεγάλη ή μικρή και εάν είναι, θα αφορά μόνο στο ποσοστό του καθαρού προϊόντος αφού αφαιρεθούν φόροι και δασμοί, οι οποίοι στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλοί και ουσιαστικά αφορούν στο μεγαλύτερη ποσοστό της τελικής τιμής στην αντλία. Έτσι, εάν για παράδειγμα η τιμή του Brent σημειώσει πτώση 5% αυτό δεν σημαίνει ότι οι τελικές τιμές στην αντλία θα καταγράψουν 5%.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η αγορά εκτιμά ότι οι τιμές των καυσίμων θα παρουσιάσουν μικρή αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες είναι η πτώση της ζήτησης, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς, το Φεβρουάριο η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης κατέγραψε πτώση κατά 8%-10% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και για τα καύσιμα κίνησης η ζήτηση κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα διακύμανσης που θα καταγράψουν οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα διαδραματίζει η πορεία της ζήτησης κατά την αργία της 25ης Μαρτίου και τις διακοπές του Πάσχα τον επόμενο μήνα.

ΟΠΕΚ: Η πτώση στις τιμές οφείλεται σε οικονομικούς φόβους

Πάντως τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν δείχνουν να αποδίδουν την πτώση της διεθνούς τιμής στη σχέση προσφοράς και ζήτησης.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν εκπρόσωποι του οργανισμού στο Reuters, ο οργανισμός θεωρεί ότι η διολίσθηση αυτής της εβδομάδας στις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλό άνω του ενός έτους οφείλεται σε οικονομικούς φόβους

Το πετρέλαιο βυθίστηκε σε χαμηλό 15 μηνών την Τετάρτη, με το Brent να πέφτει κάτω από τα 72 δολάρια το βαρέλι, λόγω ανησυχιών για διάχυση της τραπεζικής κρίσης ενώ σταθεροποιήθηκε μετά αφού η Credit Suisse έλαβε οικονομική σανίδα σωτηρίας από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές.