Προειδοποιήσεις προς τις τράπεζες αναφορικά με τους κινδύνους που προκαλεί το νέο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής εν γένει απεύθυνε ο επικεφαλής του Εποπτικού Βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM Andrea Enria.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ισχυρές και ανθεκτικές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στην άντληση φθηνής ρευστότητας για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Στο πλαίσιο αυτό οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις πηγές χρηματοδότησης τους καθώς κινδυνεύουν να «αιχμαλωτιστούν» από την αύξηση των επιτοκίων.

Παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση για την Τραπεζική Εποπτεία, ο επικεφαλής του SSM επισήμανε ότι «η αύξηση των επιτοκίων και η ποσοτική σύσφιξη απαιτούν από τις τράπεζες να επικεντρωθούν στους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης», σε αντίθετη περίπτωση όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπάρχει κίνδυνος τα πιστωτικά ιδρύματα να πιαστούν εξαπίνης.

Επίσης στην συγκεκριμένη έκθεση διακρίνεται ο κίνδυνος οι τράπεζες να δεχθούν πλήγμα στην Καθαρή τους θέση καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού. Παράλληλα συνίσταται στις τράπεζες να υιοθετήσουν υγιείς και συνετές πρακτικές μοντελοποίησης διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων προκειμένου να καταγράψουν τις αλλαγές στις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά των καταναλωτών, ως αποτέλεσμα της νέας αυξητικής τάσης των επιτοκίων. Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τους κινδύνους που προκύπτουν από την αντιστάθμιση παραγώγων».

Ο επικεφαλής του SSM αναμένεται να παρουσιάσει στη διάρκεια της ημέρας την Έκθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .