Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη ενισχύονται την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Fed, με τους φόβους για τραπεζική κρίση να υποχωρούν ενώ τα «γεράκια» της ΕΚΤ ζητούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης (bps) στο 2,33%. Έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου στο 1,923% τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαρτίου άγγιξε υψηλό από τον Ιούλιο του 2011, στο 2,77%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου της Γερμανίας, ενισχύθηκε 10 bps στο 2,68%. Έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Δεκεμβρίου στο 2,089% τη Δευτέρα, ενώ στις αρχές Μαρτίου φλέρταρε με υψηλό από τον Οκτώβριο του 2008, στο 3,385%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ισχυροποιήθηκε κατά 5 bps στο 4,16%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας διαμορφώνεται στο 3,23%.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς, αλλά ο κίνδυνος του πληθωρισμού επιστρέφει ως ο κύριος παράγοντας ανησυχίας έναντι του χρηματοοικονομικού κινδύνου», εκτιμά ο Αμάν Μπανσάλ, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Citi.

Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων από Fed κατά 25 μ.β. και μια συγκρατημένη τοποθέτηση από τον πρόεδρό της, Τζερόμ Πάουελ που αναμένεται να δώσει το «σήμα» για παύση στις «συνεχείς επιτοκιακές ανόδους», σύμφωνα με το Reuters. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων.

«Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανύσουμε, αλλά πλησιάζουμε σε περιοριστικό έδαφος», είπε ο Νάγκελ. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης πρόσθεσε ότι μόλις η ΕΚΤ σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, τότε θα πρέπει να αντισταθεί στις εκκλήσεις για μείωση των επιτοκίων, καθώς κάτι τέτοιο θα επέτρεπε «να φουντώσει ξανά ο πληθωρισμός». «Σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και ευρείας βάσης σε ολόκληρη την οικονομία», δήλωσε. «Αν θέλουμε να τιθασεύσουμε αυτόν τον επίμονο πληθωρισμό, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επίμονοι».

«Πιστή» στον δρόμο της η ΕΚΤ

Κατά 50 μονάδες βάσης αύξησε τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μεσημέρι της Πέμπτης μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της ευρωτράπεζας κατά 0,5%, μετά τις αυξήσεις του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου και για την έκτη συνεχόμενη αύξηση από τον Ιούλιο του 2022.

Πλέον, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στο εύρος του 3,5%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% και το επιτόκιο διευκόλυνσης στο 3,75% με ισχύ από τις 22 Μαρτίου. Στην ανακοίνωσή της, η Τράπεζα υπογραμμίζει τα υψηλά επίπεδα στα οποία παραμένει ο πληθωρισμός για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με το διοικητικό συμβούλιο να τονίζει πως η νέα αύξηση αποτυπώνει την αποφασιστικότητα του για την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Η εργαλειοθήκη πολιτικής που διαθέτει η ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για την παροχή στήριξης σε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ αν χρειαστεί. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για τη σταθερότητα των τιμών».