Τη Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, ξεκινούν οι αιτήσεις για τη χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Επικρατείας, 'Ακης Σκέρτσος.

Το πρόγραμμα αφορά νέους ή νέα ζευγάρια, ηλικίας από 25 ετών έως 39 ετών, που θα πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν, θα χορηγηθούν 5.000 δάνεια και οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 10.000, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι πρόκειται για ζευγάρια ή οικογένειες.

Πρακτικά, όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων και τα 3/4 θα είναι άτοκα, ενώ το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Επίσης, τίθεται ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι, ενώ δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.

Με βάση τις προϋποθέσεις, που έχουν οριστεί, τα σπίτια για τα οποία θα μπορούν να δανειοδοτηθούν οι νέοι, θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα, με παλαιότητα από 15 ετών και άνω.