Σε προληπτικά μέτρα για τη θωράκιση του ηλεκτρικού συστήματος σε συνθήκες χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής παραγωγής από ΑΠΕ προχωρούν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Οι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, όπως τονίζεται, βρίσκονται ήδη σε συντονισμό, υπό την εποπτεία της ΡΑΕ, για τη διαχείριση της υψηλής παραγωγής ΑΠΕ σε περιόδους χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργεια.

Παράλληλα, συμφωνήθηκαν περικοπές παραγωγής ΑΠΕ τόσο από τον ΑΔΜΗΕ, όσο και τον ΔΕΔΔΗΕ, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε Διαχειριστή, οι οποίες θα πραγματοποιούνται περισσότερο σε ώρες με έντονη ηλιοφάνεια ή/και ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου που χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, όπως οι επερχόμενες αργίες.

Επιπλέον, εφόσον κριθεί απαραίτητο, ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να προχωρήσει και σε ολιγόωρους περιορισμούς των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν συνεννόησης με τους γειτονικούς διαχειριστές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΡΑΕ, σε στενή συνεργασία υπό την εποπτεία της ΡΑΕ βρίσκονται ήδη ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ για την έγκαιρη και συντονισμένη διαχείριση της υψηλής παραγωγής ΑΠΕ σε περιόδους χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στο ηλεκτρικό Σύστημα, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε νωρίτερα η Ρυθμιστική Αρχή, στην οποία συμμετείχαν τα αρμόδια στελέχη των δύο Διαχειριστών, επιβεβαιώθηκε η σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών ως προς τη σοβαρότητα του θέματος και δρομολογήθηκαν από κοινού οι αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να διατηρείται ανά πάσα στιγμή αρκετός ηλεκτρικός χώρος για ικανές εφεδρείες από συμβατικές μονάδες που θα διασφαλίζουν την ευσταθή λειτουργία του Συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση για την περικοπή παραγωγής από ΑΠΕ (κατά περίπτωση στο Σύστημα Μεταφοράς από τον ΑΔΜΗΕ ή πρόσθετης στο Δίκτυο Διανομής με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ, όπως συμφωνήθηκε), ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε Διαχειριστή. Οι περικοπές αναμένεται να πραγματοποιούνται περισσότερο σε ώρες με έντονη ηλιοφάνεια ή/και ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου που χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, όπως οι επερχόμενες αργίες. Εφόσον κριθεί απολύτως απαραίτητο, ο ΑΔΜΗΕ θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε ολιγόωρους περιορισμούς των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με τους γειτονικούς διαχειριστές.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, στελέχη του ΑΔΜΗΕ περιέγραψαν λεπτομερώς τις τρέχουσες ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λειτουργίας του Συστήματος και τα μέτρα που εφαρμόζει ο Διαχειριστής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων εν μέσω της ραγδαία αυξανόμενης διείσδυσης ΑΠΕ. Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ήδη επαρκή μεθοδολογία και αξιόπιστα συστήματα για τη διαχείριση της ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγής, ενώ έχει θέσει σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Έργων Ενεργειακής Μετάβασης.

Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ περιέγραψαν αντίστοιχα τις υφιστάμενες δυνατότητες περικοπών στη Μέση και Χαμηλή Τάση, και επισήμαναν ότι ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής θα προχωρήσει άμεσα στην ανάπτυξη πρόσθετων εργαλείων για τη διαχείριση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Συμφωνήθηκε ότι θα υλοποιείται απόρριψη παραγωγικού δυναμικού Σταθμών ΑΠΕ, με μέγεθος ισχύος και διάρκεια αποσύνδεσης που θα καθορίζεται από τις σχετικές εντολές του ΑΔΜΗΕ.

Όποτε κρίνεται απαραίτητο, η ΡΑΕ θα συγκαλεί την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, με τη συμμετοχή των δύο Διαχειριστών, για τακτική παρακολούθηση και έλεγχο της κατάστασης. Αποφασίστηκε επίσης να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να προβλεφθούν οι νέες αυτές συνθήκες που παρουσιάζονται στο Σύστημα.

Τέλος, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι με τη συντονισμένη διαχείριση του προβλήματος από όλους τους συναρμόδιους φορείς, η κατάσταση τίθεται υπό έλεγχο ώστε να διασφαλίζεται η θωράκιση του ηλεκτρικού συστήματος σε συνθήκες χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής παραγωγής ΑΠΕ.