Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) διατήρησε ουσιαστικά αμετάβλητη την εκτίμηση του για τη ζήτηση του πετρελαίου διεθνώς το 2023, κάνοντας λόγο για σειρά κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,35 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, έναντι 2,33 εκατ. βαρελιών ημερησίως στην προηγούμενη ανάλογη έκθεση του OPEC.

Στην Κίνα, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 840.000 βαρέλια ανά ημέρα, έναντι 800.00 βαρελιών ημερησίως στην προηγούμενη έκθεση.

Παράλληλα, ο OPEC ανακοίνωσε πως η συνολική παραγωγή πετρελαίου των μελών του για τον Μάιο υποχώρησε κατά 464.000 βαρέλια ανά ημέρα, φτάνοντας τα 28,06 εκατ. βαρέλια.

Για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο OPEC περιμένει πως θα παρουσιάσει ετήσια ανάπτυξη 2,6% για το 2023.

Ωστόσο, ο Οργανισμός υποστηρίζει πως υπάρχουν «εντεινόμενες αβεβαιότητες» για το β' εξάμηνο του έτους, όπως τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού, τα αυξημένα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και οι «σφιχτές» αγορές εργασίας ανά τον κόσμο.