Χριστουγεννιάτικος μποναμάς περιμένει 1,6 εκατ. συνταξιούχους, που θα λάβουν αναδρομικά μέχρι και 3.200 ευρώ για το διάστημα 1/1/2012 μέχρι 30/6/2016 από την επιστροφή εισφορών υγειονομικής περίθαλψης που υπολογιζόταν επί του συνολικού ποσού κύριας σύνταξης χωρίς τις μειώσεις των μνημονιακών νόμων.

…βουρ στο συνταξιοδοτικό μέρισμα, μπας και καλυφθεί καμιά υποχρέωση.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα και προβλέπει την επιστροφή σύνταξης, επί της οποίας επιβαλλόταν η κράτηση υγειονομικής περίθαλψης στο μεικτό ακαθάριστο ποσό, δηλαδή ποσό που περιλάμβανε πρόσθετες αποδοχές και τις κάθε είδους κρατήσεις, καθώς και τις κατά περιόδους τυχόν αυξήσεις, για το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016, μετά την εφαρμογή των διατάξεων περί μειώσεων των συντάξεων.

Με το άρθρο 44 του ν.4387/2016 μεταβλήθηκε ο τρόπος υπολογισμού της κράτησης, η οποία έκτοτε υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης. Με την προτεινόμενη διάταξη αποκαθίσταται η στρέβλωση του προϊσχύσαντος τρόπου υπολογισμού της κράτησης και επιστρέφονται στους συνταξιούχους τα ποσά που παρακρατήθηκαν υπέρ υγειονομικής περίθαλψης από τις συντάξεις.

Ήδη ο ΕΦΚΑ επεξεργάζεται τα στοιχεία για την απόδοση της επιστροφής με την καταβολή της σύνταξης Δεκεμβρίου (στις 29 Νοεμβρίου) και με βάση την επεξεργασία αυτή την πίτα του λέοντος (πάνω από 3.000 ευρώ) θα λάβουν 2.500 συνταξιούχοι, με την πλειοψηφία των ποσών που θα επιστραφούν να κυμαίνεται στα 1.100-1.600 ευρώ. Ο μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων, αυτοί που λαμβάνουν τις κατώτατες συντάξεις με λίγα χρόνια υπηρεσίας, δεν θα πάρει πάνω από 20 ευρώ. 

Οι μνημονιακές κρατήσεις άρχισαν από τον Αύγουστο του 2010 και σε αυτές περιλαμβάνεται για όλο το χρονικό διάστημα έως και τις 30 Ιουνίου του 2016 η εισφορά αλληλεγγύης στην οποία έχει γίνει κράτηση 4% και 6% και δεν υπολογίζεται στα οφειλόμενα προς επιστροφή ποσά. Αυτό αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας την επιστροφή της εισφοράς.

Να σημειωθεί, όπως έγραψε το BS, ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.