Με τροπολογία η οποία θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου στη Βουλή θα προωθηθεί η ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία ανέρχονται στα 23 δισ. ευρώ.

Φασούλι το φασούλι γεμίζει το… σακούλι, αλλά μήπως είναι ακριβή η φασολιά και στέρεψε ο καρπός; Με αυτή τη λογική κινήθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά έπεσε… σε τοίχο.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Οι επικεφαλής των θεσμών έδωσαν το διήμερο που πέρασε στο υπουργείο Εργασίας το «πράσινο φως» για την προώθηση της ρύθμισης που θα δώσει ανάσα ρευστότητας στα ταμεία. Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για το ύψος της έκπτωσης επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων που θα ρυθμιστούν τις επόμενες μέρες με τα τεχνικά κλιμάκια, καθώς και ο τρόπος εξόφλησης και το ύψος των χρεών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ταυτόχρονη πληρωμή μισθών και εισφορών από το νέο έτος

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, διασφαλίζεται με άλλη ρύθμιση, η οποία θα ισχύσει από το νέο έτος, για την ταυτόχρονη πληρωμή μισθών και εισφορών.

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μεγαλώνει η τρύπα με νέα χρέη, αφού κανένας μισθός δεν θα κατατίθεται χωρίς τις εισφορές του, ενώ πηγαίνει πίσω το ενδεχόμενο που βρίσκονταν στο τραπέζι της συζήτησης οι φόροι να πληρώνονται μαζί με τις εισφορές σε διασταύρωση και κοινό έλεγχο μεταξύ του ΚΕΑΟ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

300.000 οφειλέτες με χρέη από 30.000 ευρώ και πάνω

Να σημειωθεί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ 300.000 οφειλέτες έχουν χρέη από 30.000 ευρώ και πάνω, ένας στους δυο αγρότες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές προς τον ΟΓΑ και 8 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες έχουν κάνει στάση πληρωμών προς τον ΟΑΕΕ.

Ως προς τα εργασιακά το υπουργείο δέχεται να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη στον συνδικαλιστικό νόμο, προκειμένου στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, προκειμένου να υπάρχει απαρτία και να λαμβάνονται αποφάσεις για απεργίες, να απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 οικονομικά τακτοποιημένων μελών αντί του 1/3 που ισχύει σήμερα.

Κόκκινη κάρτα έδειξαν οι δανειστές στην πρόταση της κ. Αχτσιόγλου για μείωση των εισφορών στους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.

Σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των αλλαγών στα οικογενειακά επιδόματα με βάση τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, τις συντάξεις χηρείας και τη στεγαστική πολιτική.