Σχέδιο επιμήκυνσης δόσεων με διαγραφές προαυξήσεων τόκων κλπ σε ποσοστό μέχρι και 80% για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ που έχουν λάβει επιδοτούμενα μέσω τραπεζών δάνεια για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας και βρίσκονται στο κόκκινο, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Ξαναμπαίνει μπροστά η στεγαστική πολιτική του ΟΕΚ που είχε διακοπεί από το 2013 με την κατάργηση τότε του Οργανισμού κατά τη δεύτερη μνημονιακή επιταγή.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Το θέμα συζητήθηκε με τους επικεφαλής της τρόικας και δόθηκε το πράσινο φως για την προώθηση σχεδίου που θα επαναφέρει τα δάνεια αυτά σε «πράσινη» τροχιά. Να σημειωθεί ότι τα κόκκινα επιδοτούμενα δάνεια, τα οποία έχουν σταματήσει να αποπληρώνουν δικαιούχοι ξεπερνούν τα 200 εκατ. Ευρώ και είχαν προνομιακό επιτόκιο από 1-3%, ενώ στην περιπτώσεις πολυτέκνων το επιτόκιο ήταν επιδοτούμενο από τον πρώην Οργανισμό.

Ταυτόχρονα μέσα στον Δεκέμβριο θα καταβληθούν και οι συντάξεις χηρείας που είχαν παγώσει εξαιτίας του νέου τρόπου υπουλογισμού, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου τις περιόριζε στο 40%. Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν με την Τρόικα:

Πως υπολογίζονται οι συντάξεις χηρείας

-Ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους €384 για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον €384 για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.

-Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα €360.

-Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.
-Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
-Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας. Επίσης, άμεσα θα υλοποιηθούν και τα εξής μέτρα ενίσχυσης:
- Ειδική μοριοδότηση σε όλα τα κοινωφελή προγράμματα.
- Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη, για πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα του ανέργου επιζώντα ή διαζευγμένου συζύγου, εφόσον προβλέπεται η καταβολή εργοδοτικής εισφοράς, για χρονικό διάστημα συνολικά δύο (2) ετών, για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης στους οποίους έχει υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ο δικαιούχος. Ωφελούμενοι: ο άνεργος επιζών ή διαζευγμένος σύζυγος, εφόσον προσληφθεί ως μισθωτός ή προχωρήσει σε έναρξη οικονομικής δραστηριότητας εντός χρονικού διαστήματος πέντε ετών από την πρώτη καταβολή της σύνταξης.