Την τέταρτη δόση του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid για όσους είναι σε ηλικία 50 ετών και άνω, ενέκρινε ο αμερικανικός FDA, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το εάν μια ακόμη πιο μεταδοτική έκδοση του όμικρον θα προκαλέσει άλλο ένα κύμα μόλυνσης στις ΗΠΑ όπως στην Ευρώπη και την Κίνα.

Όπως ανακοίνωσε η Pfizer, ο FDA ενέκρινε επίσης τη δεύτερη ενισχυτική δόση για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, η Moderna αναμένεται να λάβει παρόμοια έγκριση από τον FDA αυτή την εβδομάδα. 

Ο FDA έλαβε την απόφαση χωρίς να συνεδριάσει η συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων, σε μια σπάνια κίνηση που ο οργανισμός κάνει όλο και πιο συχνά κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να επεκτείνει τις χρήσεις των εμβολίων. Η έγκριση της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων έρχεται μόλις δύο εβδομάδες αφότου η Pfizer και η Moderna ζήτησαν από τον FDA να επιτρέψει τις αναμνηστικές λήψεις, με βάση στοιχεία από το Ισραήλ. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναμένεται να υπογράψουν γρήγορα την απόφαση.

Η απόφαση του FDA ουσιαστικά παρακάμπτει τη συμβουλευτική επιτροπή για τα εμβόλια, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει στις 6 Απριλίου για να συζητήσει το μέλλον των αναμνηστικών δόσεων στις ΗΠΑ.

Ο FDA δεν έχει ζητήσει τη σύσταση των μελών της επιτροπής από το περασμένο φθινόπωρο, όταν και ψήφισαν υπέρ της τρίτης δόσης των Pfizer ή Moderna για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω καθώς και των νεότερων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.