Στα ύψη διατηρεί την ένταση η Τουρκία, καθώς μετά την προκλητική NAVTEX για έρευνες του Cesme στην καρδιά του Αιγαίου, ήταν η σειρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να οξύνει περαιτέρω τους τόνους της αντιπαράθεσης.

«Τελειώσαμε τις συναντήσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα; Το εξηγήσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει "Ω, Ελλάδα, συμμαζέψου". Δεν συμμαζεύτηκες, οπότε καταργήσαμε το Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν και συνέχισε:

«Ασχολούμαι με ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πούμε "ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας", θα μου υποσχεθείς αυτό, θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις εναντίον της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα που θα πάρει εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα μαζί τους. (…) Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς που τρέχουν αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε: Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά για ένα πράγμα, θα πρέπει να γνωρίζουν καλά ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρούς».

Κατά τα άλλα ο Ερντογάν επέμεινε στη στάση του κατά της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Δυστυχώς, οι συναντήσεις μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας από την αντιπροσωπεία μας δεν ήταν στο αναμενόμενο επίπεδο. Έχουν προσδοκίες, αλλά δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα όσον αφορά την Τουρκία, και εξακολουθούν να μεταφέρουν τρομοκράτες στους δρόμους της Στοκχόλμης, στη Σουηδία, και να τους ασφαλίζουν με τη δική τους αστυνομία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτών των συνομιλιών. Μάλιστα, το βράδυ της ημέρας που πραγματοποίησαν τη συνάντηση, μας κάνουν κάθε είδους λάθος πράγματα, βάζοντας τον τρομοκράτη που ονομάζεται Salih Muslim να μιλήσει στην κρατική τηλεόραση της Σουηδίας, και συνεχίζουν τις αρνητικές στάσεις και προσεγγίσεις τους για το θέμα των F16 και ούτω καθεξής».