«Το μοντέλο που προκρίνει η κυβέρνηση στηρίζεται στην εκ των υστέρων επιδότηση των λογαριασμών με λεφτά που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν δώσει σε προηγούμενους λογαριασμούς», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα με αφορμή την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τον περιορισμό των υπερκερδών στην αγορά ενέργειας.

Στην δήλωσή τους αφού υπογραμμίζουν ότι η κατάθεση «επιβεβαιώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι υπάρχουν υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών και μπορούσαν να μειωθούν» προσθέτει ότι «όμως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει ακόμα ένα χατίρι στο καρτέλ της ενέργειας εφόσον η διάταξη δεν θεσπίζει όριο κέρδους στους παραγωγούς ενέργειας και παραπέμπει τον υπολογισμό σε Υπουργική Απόφαση, ενώ ήδη διαρρέεται ότι η Υπουργική Απόφαση θα αφήνει μεγάλο περιθώριο κέρδους στους παραγωγούς. Η νομοθετική ρύθμιση οφείλει να ορίζει ανώτατο όριο κέρδους πχ. στο 5%, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Αφού αναφέρει ότι η κυβέρνηση «δεν έχει ανακοινώσει πόσα ήταν τελικά τα υπερκέρδη μέχρι σήμερα και πότε αυτά θα επιστραφούν στους καταναλωτές» προσθέτει ότι «η ρύθμιση που έφερε χθες βράδυ η κυβέρνηση, ακόμα μια φορά δεν λέει τί θα γίνει με τους καταναλωτές που δεν μπορούν να πληρώσουν σήμερα τη ρήτρα και άρα κινδυνεύουν από ρευματοκοπές».

Ακολούθως αναφέρουν: «Η επίπτωση της προτεινόμενης κυβερνητικής ρύθμισης θα φανεί σε λογαριασμούς από Αύγουστο και μετά, γιατί εφαρμόζεται στις καταναλώσεις Ιουλίου και εφεξής. 'Αρα, ιδίως για καταναλωτές ΔΕΗ με 4μηνη εκκαθάριση, θα συνεχίσουν για αρκετό διάστημα υψηλές χρεώσεις. Και η μείωση χρεώσεων θα κριθεί και από την ΥΑ που θα έχει τα όρια κέρδους ανά μονάδα και το μοντέλο επιδοτήσεων που θα επιλέξει και θα καταφέρει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. 'Αρα θα παραμείνει για τους επόμενους μήνες το φαινόμενο των υψηλών λογαριασμών και η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μεταβατικό μέτρο στήριξης της κοινωνίας, αποδεικνύοντας την αναλγησία της».

Γενικεύοντας υποστηρίζουν ότι «η νομοθετική ρύθμιση αποδεικνύει ότι τελικά υπήρχε η δυνατότητα παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με έλεγχο κέρδους αλλά η κυβέρνηση δεν το επέλεγε… Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ είχαν άλλη προτεραιότητα, πως θα βάλουν πλάτη στο καρτέλ ενέργειας και θα αυξήσουν τις αμοιβές και τα bonus. Ακόμα και στο «περιορισμένης διερεύνησης» πόρισμα της ΡΑΕ που ήρθε στη Βουλή αποδεικνύεται ότι, μόνο για ένα 6μηνο, από τα 927 εκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη τα 730 εκατομμύρια ήταν της ΔΕΗ του κ. Στάσση, τον οποίο διόρισε ο κ. Μητσοτάκης. 'Αλλη προτεραιότητα θα έχουν λοιπόν και οι πολίτες στις επόμενες εκλογές. Η ρήτρα Μητσοτάκη θα πάρει απάντηση στις κάλπες!».