Κοινωνική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάθε πολιτική μας, καθώς όλες τους έχουν στο επίκεντρο τον πολίτη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη συζήτηση που γίνεται ύστερα από αίτημά του για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης την τελευταία τριετία.

«Προκάλεσα τη σημερινή συζήτηση, πιστός στη δέσμευσή μου να ενημερώνω τη Βουλή για όλα τα κρίσιμα ζητήματα αλλά και για έναν λόγο ακόμα«, είπε, ξεκινώντας ο πρωθυπουργός. «Αύριο, συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που οι πολίτες εμπιστεύτηκαν στη ΝΔ τη διακυβέρνηση και σε εμένα το τιμόνι της χώρας».

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης το 2023
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης την 1η/1/2023 για όλους, συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους, ενώ την «ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια».

«Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται σε τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς ταυτόχρονα να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη
Σημείωσε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που διατρέχει τις πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αυτά τα τρία χρόνια, είναι να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με τη δυναμικότερη ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το δανεισμό της στο ΔΝΤ, ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία πολύ περισσότερο καθώς όσα είπα δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα αλλά και γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Κομβική είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού
«Αιχμή της πολιτικής μας είναι οι τολμηρές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της απασχόλησης. Θα μιλήσω για τέσσερα μεγάλα κεφάλαια της κοινωνικής μας πολιτικής. Την εργασία, την φροντίδα για καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες δουλειάς όσων ήδη απασχολούνται. Την καταπολέμηση της ανεργίας , της πιο στυγνής αδικίας. Τις παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, στην αποκατάσταση ενός συστήματος που θα παρέχει γρήγορα και δίκαια τους κόπους του στον εργαζόμενο όταν αποσύρεται. Και οι πολιτικές μας για την προστασία των πιο αδύναμων» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στα ζητήματα της εργασίας κομβική είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα. «Τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ και με την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 1000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Ένας μισθός επιπλέον για κάθε εργαζόμενο. Αυτό δίνει στην Ελλάδα την 9η θέση στην ΕΕ, πάνω και από την Πορτογαλία την οποία συχνά προβάλλεται ως πρότυπο και αυτό συνεπάγεται και αύξηση στις τριετίες και τα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε» είπε ο πρωθυπουργός.

«Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές»
Ξεκινώντας την δευτερολογία του στη συζήτηση που γίνεται ύστερα από αίτημά του για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης την τελευταία τριετία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε κατά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέροντας «Κύριε Τσίπρα αν πιστεύετε ότι κοιμάμαι και ξυπνάω έχοντας έγνοια αν θα μπείτε στη Βουλή ή δεν θα μπείτε, έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας. Είναι ξεκάθαρο ότι σας κυνηγάνε οι ίδιες ερινύες για όσα έγιναν τον καταστροφικό εξάμηνο του 2015. Δεν έχετε ίδια ερμηνεία για το πώς κατέληξαν μετά το δημοψήφισμα.

Να θυμηθούμε τι έγινε. Προκαλέσατε ή δεν προκαλέσατε εκλογές ρίχνοντας την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά για να σκίσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο; Αν η χώρα ήταν χρεοκοπημένη γιατί εξαπατήσατε τη χώρα; Γιατί είπατε τέτοια ψέματα; Ο ελληνικός λαός δεν τα έχει ξεχάσει.

Οδηγήσατε τον ελληνικό λαό στην κάλπη για να πει ένα μεγαλοπρεπές όχι και να έρθετε μία εβδομάδα μετά να κάνετε μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα. Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί γιατί υποχωρήσατε.

Πήγατε μετά από 14 ώρες υπερήφανης διαπραγμάτευσης και μας φέρατε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Γιατί είστε περήφανος; Γιατί τους είπατε ψέματα τρίτη φορά; Τι ακριβώς θυμούνται οι Έλληνες από την 4ετή σας διακυβέρνηση;

Για να πάμε σε αυτά τα καφενεία που λέτε ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Από τα δικά σας στα 4 χρόνια τι θυμούνται οι Έλληνες; Όταν έρχεστε και υπερασπίζεστε αυτή την περίοδο ίσως κάποιοι ψηφοφόροι να κάνουν προβολή και να πουν λες να ξανακυβερνήσουν αυτοί οι δύο; Όταν τους έρχεται αυτή η σκέψη, θα αναπολούν με μεγαλύτερη ένταση τους καταστροφικούς σας χειρισμούς.

Υπερασπίζεστε μία περίοδο που διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Να θυμίσω τι έλεγε ο σύντροφός σας κ. Μελανσόν. Όλους καταφέρατε να τους εξαπατήσετε κ. Τσίπρα. Και γι'αυτό θέλετε να είστε υπερήφανος.

Για τις εκλογές θα ξαναπώ ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, φαίνεται να μην το ακούτε. Τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα πούμε τι θυμόμαστε από την τετραετία Τσίπρα; Φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα, ψέματα, ψέματα.

Επειδή για μία ακόμα φορά είπατε τι καλά που τα κάνατε, υπάρχει ένα καταλυτικό επιχείρημα στο οποίο δεν μπορείτε να δώσετε απάντηση. Αν τα κάνατε τόσο καλά, γιατί σας καταψήφισε τρεις φορές ο ελληνικός λαός και έδωσε αυτοδυναμία στην ΝΔ;

Θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Μεγάλος όγκος νομοθετικός έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Για ακόμα μία φορά θα διαψευστείτε πανηγυρικά.

Συνεχίζοντας στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, τόνισε:

Πώς θα αντικρούσετε την αλήθεια; Αυξήθηκε ή δεν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός; Δημιουργήθηκαν ή δεν δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας; Δεν μπορείτε να τα αντικρούσετε γιατί είναι αλήθεια.

Εμείς δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση. Ούτε είπαμε ότι η ψηφιακή κάρτα θα λύσει όλα τα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μη συνταχθούμε με τους εργαζόμενους που καταστρατηγούνται τα δικαιώματα τους από επιχειρήσεις που είναι αυθαίρετες. Δεν είναι δυνατόν σε μια χρονιά που ο τουρισμός πηγαίνει για ρεκόρ, να υπάρχουν τέτοια περιστατικά.