Σε νέο προκλητικό ντελίριο εναντίον της Ελλάδας επιδόθηκε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν είναι στο επίπεδό μας καθώς δεν είναι ισότιμη πολιτικά, οικονομικά ή στρατιωτικά».

Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ από την Άγκυρα σχετικά με όσα εκτυλίχθηκαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «η συσσώρευση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα θα πρέπει να ενοχλεί τον ελληνικό λαό, όχι εμάς».

Επανερχόμενος, δε, στις κατηγορίες του κατά της Αθήνας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, είπε ότι «η Ελλάδα θα λογοδοτήσει για τους ανθρώπους που άφησε να πεθάνουν στη Μεσόγειο». «Παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές της γειτονικής μας Ελλάδας» συνέχισε, κάνοντας λόγο για προκλήσεις.

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Δευτέρας, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε πως ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη γειτονική χώρα να ζητά από την Ελλάδα να βάλει τέλος στις «παραβιάσεις στα νησιά και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικό καθεστώς σε αυτά».

Απαντώντας στο σχετικό διάβημα, η ελληνική πλευρά «απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο», όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.