Επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές αναμένει η JP Morgan στο βασικό της σενάριο, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα πιθανότατα μετά το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης προς τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Όπως αναφέρει, στην Ελλάδα, οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν από το τέλος Ιουλίου 2023 και θα είναι οι πρώτες μετά από μερικές δεκαετίες στις οποίες δεν θα υπάρχει το μπόνους εδρών (50 έδρες) για το κόμμα που θα κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, καθώς αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει περίπου 35% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 28%. Αυτό το αποτέλεσμα είναι αρκετά παρόμοιο με αυτό των εκλογών του 2019, ωστόσο, χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα δεν θα έφτανε την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών στις επερχόμενες εκλογές του 2023.

Η προσδοκία του οίκου είναι ότι η εν ενεργεία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κερδίσει τις εκλογές και ενδεχομένως θα σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού, συνεχίζοντας να εφαρμόζει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα. Ωστόσο, βλέπει κινδύνους ότι ο σχηματισμός του πλειοψηφικού συνασπισμού θα μπορούσε να διαρκέσει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς ο αριθμός των πιθανών συμμαχικών κομμάτων είναι περιορισμένος ή η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να χρειαστεί να κυβερνήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας, σύμφωνα με τη JP Morgan.

Επιπλέον, η αδύναμη κατάταξη της Ελλάδας στο πλαίσιο των κρατικών κινδύνων της JP Morgan οφείλεται κυρίως στο μεγάλο όγκο χρέους. Ωστόσο, δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού χρέους αφορά τον επίσημο τομέα (>70%), η πραγματική έκθεση στο χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι αρκετά περιορισμένη. Ως εκ τούτου, υποβαθμίζει την ασθενέστερη κατάταξη σε θεμελιώδεις παράγοντες και διατηρεί σε γενικές γραμμές μια εποικοδομητική στάση, ιδίως δεδομένων των πρόσφατων ισχυρών μακροοικονομικών/δημοσιονομικών επιδόσεων.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά έως ελαφρώς στενότερα από την Ιταλία έως το τέλος του 2023 και αναμένει ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα δεχτούν πίεση μετά τις εκλογές γύρω στα μέσα του 2023, κάτι που κατά την άποψή της θα αποτελούσε μια ελκυστική ευκαιρία να εισέλθει σε «OW» σύσταση δεδομένου του βασικού σεναρίου ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αποκλίνει ουσιαστικά από την τρέχουσα πορεία πολιτικής.