Με την εκλογή του Αυστριακού Βάλτερ Μπάιερ, πρώην προέδρου του think-tank της ευρωπαϊκής Αριστεράς, «transform! Europe network», στη θέση του προέδρου και των υπόλοιπων οργάνων (Αντιπρόεδροι, Γραμματεία και Εκτελεστική Επιτροπή) ολοκληρώθηκε, το 7ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στη Βιέννη.

Όπως αναφέρεται ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το Συνέδριο -στο οποίο μετείχε πολυμελής και σε υψηλό επίπεδο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με επικεφαλής τη Γραμματέα της Κ.Ε., Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη- απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, με το ζήτημα της έκρηξης του κόστους ζωής και τον πόλεμο να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Στο Συνέδριο εγκρίθηκε και σειρά ψηφισμάτων, μεταξύ των οποίων και για την αλληλεγγύη προς τον λαό της Κύπρου, για τη δημιουργία δημόσιου πυλώνα φαρμακευτικής έρευνας στην Ευρώπη, για το δικαίωμα στη στέγαση, για την αλληλεγγύη προς τον κουρδικό λαό, για την αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη, και σειρά άλλων.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών με κόμματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς Αριστεράς, μεταξύ των οποίων το Sinn Fein, το ΚΚ Γαλλίας, το ΚΚ Ιαπωνίας, κ.ά. Στο συνέδριο του ΚΕΑ απηύθυνε ομιλία, ως διεθνής προσκεκλημένος, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με την ιδιότητα του προέδρου της Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη νέα ηγεσία του ΚΕΑ εξελέγησαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ οι: Γιάννης Μπουρνούς, βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΚΟ του κόμματος, ως ένας εκ των αντιπροέδρων. Λευτέρης Κρέτσος, μέλος της ΚΕ και πρ. Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΚΕΑ και οι Όλγα Αθανίτη, μέλος της Κ.Ε., αναπληρώτρια συντονίστρια του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής, και Γιώργος Καρατσιουμπάνης, μέλος της Κ.Ε., ως μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ. Στην εξελεγκτική επιτροπή του ΚΕΑ εξελέγη η 'Αννα Κιουτσοκιόζογλου-Πουλάκη.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελούνταν από τους/τις:

Ράνια Σβίγκου (γραμματέα της ΚΕ),

Γιώργο Βασιλειάδη (αναπληρωτή γραμματέα της ΚΕ),

Δανάη Κολτσίδα (μέλος της ΠΓ, υπεύθυνη του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς),

Γιάννη Μπουρνού (αναπληρωτή τομεάρχη Εξωτερικών της ΚΟ),

Σπύρο Δανέλλη (πρ. βουλευτή και ευρωβουλευτή, συντονιστή του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής),

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ),

Νατάσα Θεοδωρακοπούλου (μέλος της ΚΕ, απερχόμενη Αντιπρόεδρο του ΚΕΑ),

Όλγα Αθανίτη (μέλος της ΚΕ και της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ, αναπληρώτρια συντονίστρια του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής),

Γιάννη Βουλγαράκη (μέλος της ΚΕ, συντονιστή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής),

Γιώργο Καρατσιουμπάνη (μέλος της ΚΕ και στέλεχος της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο),

Λευτέρη Στουκογεώργο (μέλος της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ),

Βίκυ Τσεφαλά, (μέλος του ΚΣ, υπεύθυνη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ).

Σε αυτή συμμετείχαν επίσης:

ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του κόμματος,

ο Λευτέρης Κρέτσος, μέλος της ΚΕ,

η Άννα Κιουτσοκιόζογλου-Πουλάκη, μέλος της απερχόμενης Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΚΕΑ

ο Σπύρος Κασάπης, στέλεχος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.