Το Ντιγιαρμπακίρ επισκέφθηκε το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοντά στους πληγέντες των φονικών σεισμών και να αμβλύνει το κύμα οργής και διαμαρτυριών από την πλευρά των πολιτών, που εκφράστηκαν και με αποδοκιμασίες σε υπουργό και βουλευτή του κόμματός του νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ.

Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Εμινέ, που σε κάποια στιγμή πήρε στην αγκαλιά της ένα παιδί, ο Ερντογάν είπε ότι ο σεισμός της Δευτέρας είναι «τρεις φορές μεγαλύτερος και τρεις φορές πιο καταστροφικός από τον σεισμό του 1999, που είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στη μνήμη της χώρας μας. Αυτός ο σεισμός, που περιγράφεται ως η καταστροφή του αιώνα, προκάλεσε καταστροφή σε μια περιοχή 500 χιλιομέτρων, αν και έγινε αισθητή σε μια περιοχή σχεδόν χιλίων χιλιομέτρων».

Ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στην Τουρκία έχουν φτάσει τους 21.043 και πρόσθεσε ότι οι ομάδες διάσωσης μεταφέρονται σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες καταστροφές.

«Έχουμε κινητοποιήσει όλα τα μέσα του κράτους μας» είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το Anadolu και συμπλήρωσε:

«Εμπιστευτείτε μας, πιστέψτε μας. Δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε τους πολίτες μας στο δρόμο, σε κακουχίες ή στη φτώχεια. Κάνουμε σχέδια για την ανοικοδόμηση εκατοντάδων χιλιάδων σπιτιών και για την επανίδρυση των πόλεων μας που καταστράφηκαν στον σεισμό».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι 160.000 άτομα εργάζονται αυτή τη στιγμή σε 10 επαρχίες, μαζί με τις ομάδες που έρχονται από το εξωτερικό.

«Γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπάρχει ανταμοιβή για αυτούς τους ήρωες που δεν αναζητούν διαφήμιση, φήμη ή τα φώτα της δημοσιότητας» είπε για τους διασώστες.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική λέγοντας: «Κάποια κέντρα, πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ είναι ανήθικα, άσεμνα. Κάνουν επίθεση σε μια περίοδο που η ενότητα θα έπρεπε να είναι στο αποκορύφωμά της».

Επίσης είπε ότι οι σεισμόπληκτοι θα βρουν στέγη στις φοιτητικές εστίες όλων των πανεπιστημίων, καθώς μέχρι το καλοκαίρι διακόπτοται όλα τα δια ζώσης μαθήματα και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα συνεχιστεί μόνο εξ αποστάσεως.

Τέλος ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστούν στον στρατό τον Μάιο 13.000 άτομα που έπρεπε να στρατευτούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο

Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές της εβδομάδας.

Εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία και οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Έχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους», δήλωσε.

Ο Ερντογάν είπε χθες ότι έχουν παρατηρηθεί λεηλασίες σε κάποιες περιοχές. Δεν είναι όμως σαφές σε ποια περιστατικά απαγωγών αναφερόταν.

Η ασφάλεια στη σεισμόπληκτη ζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο όταν ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης εκεί εξαιτίας της "αυξανόμενης δυσκολίας στον τομέα της ασφάλειας", όπως την χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός του.

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό μόνο στην Τουρκία ανήλθε σε 21.043, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος.