Βρετανική κυβερνητική πηγή ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση επί των μετά το Brexit διευθετήσεων σχετικά με την Βόρεια Ιρλανδία.

Η συμφωνία σκοπεύει να διευκολύνει τις εμπορικές ροές μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, «λήγοντας» ένα από το μεγαλύτερα άλυτα ζητήματα που παρέμειναν 3 χρόνια μετά το Brexit και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε πως η ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. O Σούνακ πρόσθεσε πως η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στο βρετανικό κοινοβούλιο «τον κατάλληλο χρόνο».

Ακόμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός προέβαλε το γεγονός ότι το Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, θα έχει την δυνατότητα να προβάλλει βέτο στην εφαρμογή των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επαρχία.

Η ρύθμιση αυτή «θεσπίζει μία σαφή διαδικασία μέσω της οποίας το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο θα έχει την δυνατότητα να τραβήξει το φρένο έκτακτης ανάγκης σχετικά με μεταβολές στους κανόνες που θα διέπουν τα προϊόντα της ΕΕ οι οποίες που θα επιφέρουν σημαντικές και μακροχρόνιες μεταβολές στην καθημερινή ζωή. Αν τραβηχτεί αυτό το φρένο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει δικαίωμα βέτο», είπε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ωπς η νέα συμφωνία θα λειτουργήσει για όλους.

Η συμφωνία του Γουίνδσορ «σέβεται και προστατεύει και τις δύο αγορές μας», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει τον τελικό λόγο για την νομοθεσία της ΕΕ και τα θέματα της ενιαίας αγοράς, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Η σημασία

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εξέλιξη αποτελεί πολιτική νίκη για τον Σούνακ, που κινείται προς κατευνασμό των σχέσεων της Βρετανίας με την Ένωση από τη στιγμή που ανήλθε στην πρωθυπουργία της χώρας τον Οκτώβριο του 2022.

Μένει να φανεί αν η συμφωνία θα είναι αρκετή για να θέσει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στην Βόρεια Ιρλανδία και να ικανοποιήσει τους επικριτές του ειδικού καθεστώτος που διέπει την βρετανική επαρχία τόσο στην ίδια την Βόρεια Ιρλανδία όσο και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναμένεται ότι η νέα συμφωνία θα προβλέπει την άμβλυνση των φυσικών ελέγχων επί των αγαθών που εισάγονται από την Βρετανία στην Βόρεια Ιρλανδία και ότι θα δώσει στους βορειοϊρλανδούς βουλευτές λόγο επί των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πρέπει να εφαρμοσθούν βάσει των πολύπλοκων όρων που διέπουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Μία επιτυχία της συμφωνίας θα ενισχύσει την ηγεσία του Ρίσι Σούνακ επί του Συντηρητικού Κόμματος δίνοντάς του την δυνατότητα να ξεπεράσει το πλέον ακανθώδες θέμα της ατζέντας του, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με το ισχυρό προβάδισμα του Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών του 2024.

Αν αποτύχει, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ανταρσία εκ μέρους των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού Κόμματος και την αναβίωση των σοβαρών ιδεολογικών διαφορών που παρέλυσαν κατά καιρούς της βρετανική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.