Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε την ερχόμενη εβδομάδα τους αρχηγούς των δύο χριστιανικών κομμάτων και του SPD σε διαβουλεύσεις. Στόχος του γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού.

Με μια απροσδόκητη πρωτοβουλία ο γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος ευελπιστεί να δώσει λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Η πρόσκληση στους αρχηγούς κομμάτων των Χριστιανοδημοκρατών, βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών για κοινή συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο την ερχόμενη εβδομάδα δημιουργεί ειδικά για το SPD περιθώρια ελιγμών. Αμέσως μετά τις εκλογές η ηγεσία του κόμματος είχε δεσμευτεί να τερματίσει το μεγάλο συνασπισμό και να πάει στην αντιπολίτευση.

Τι θα κάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες;

Ο κ. Σταϊνμάιερ φαίνεται ότι ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του το μεσημέρι της Πέμπτης τον πρόεδρο του SPD Μάρτιν Σουλτς στη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο. Στη συνέχεια ο Μ. Σουλτς ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματος του. Η συνεδρίαση στα κεντρικά των Σοσιαλδημοκρατών διήρκησε ως αργά το βράδυ με αντικείμενο τον ρόλο του SPD για να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο. Βασικές επιλογές είναι επαναληπτικές εκλογές, στήριξη μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού. Στη λακωνική δήλωση που ακολούθησε μετά την οχτάωρη συνεδρίαση σημειώνονταν πως το SPD θα συμβάλει στις προσπάθειες αναζήτησης λύσης και μέχρι τότε οι υπουργοί του θα παραμείνουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η ετοιμότητα της ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών να συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση εκτιμήθηκε από αρκετούς πολιτικούς αναλυτές ως ένα πρώτο βήμα για μια αλλαγή στάσης του SPD σε ό,τι αφορά τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού. Αυτή η εκδοχή τροφοδοτήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από πληροφορίες που βασιζόταν σε κύκλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας και που πρώτη δημοσίευσε στη διαδικτυακή της πύλη η εφημερίδα BILD. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο προεδρικό μέγαρο με την Α. Μέρκελ, Χ. Ζεεχόφερ και τον Μ. Σουλτς. Στόχος της συνάντησης είναι σύμφωνα με τη BILD η διερεύνηση δυνατοτήτων για το σχηματισμό μιας «σταθερής κυβέρνησης συνασπισμού».

Συμμετοχή της κομματικής βάσης του SPD

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε εν τω μεταξύ και ο Μάρτιν Σουλτς. Σε μια σύντομη δήλωση το μεσημέρι τόνισε πως το SPD έχει συναίσθηση της ευθύνης που φέρει και ενημέρωσε πως η ηγεσία του κόμματος συζήτησε χθες το ρόλο που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι Σοσιαλδημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτή η συμβολή δεν προεξοφλεί όμως πως το SPD θα συμμετέχει οπωσδήποτε σε μια κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Σουλτς: «δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός προς μια κατεύθυνση». Το σίγουρο είναι πάντως πως για τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών σε κυβέρνηση θα πρέπει να αποφανθεί η κομματική βάση.

Πηγή: Deutsche Welle